Pasărea Rock anunță includerea în repertoriul permanent a piesei “Origine”, compoziția muzicianului Mircea Baniciu, pe versurile poetului Ioan Alexandru. 

“Origine” a fost pentru prima dată înregistrată în 1979, în format mono, la Televiziunea Română, în emisiunea lui Tudor Vornicu. Melodia a fost creată inițial pentru Phoenix, dar a reprezentat una dintre melodiile ce au stat la baza debutului carierei solo a lui Mircea Baniciu, după plecarea din țară a colegilor săi de trupă.

Inspirată de versurile poetului Ioan Alexandru, creator cu har, cu puternice influențe creștine, “Origine” este piesa amintirilor din copilăria lui Mircea Baniciu, ardelean și el, asemeni poetului.

“Când am citit versurile, mi-am amintit de bunicii mei, de copilăria din Ardeal și de toate obiceiurile și tradițiile locale pe care poezia le evocă atât de frumos” (Mircea Baniciu)

Originalul, în format mono, a fost reorchestrat, înregistrat, mixat și masterizat în studioul Belșug de către Josef Kappl și Sorin Voinea. Ilustrația video este semnată de Emil Luca.

Pasărea Rock ne invită să rememorăm copilăria, să ne contemplăm originile și să cântăm împreună. 

“Origine” – Versuri: Ioan Alexandru / Muzica: Mircea Baniciu
Din apuseni, din răsărit mă trag
De pe aceste dealuri transilvane
Strămoșii mei călcau pe univers
În zilele de iarnă în sumane…

Pasarea-Rock-febIar vara în ismene foarte largi
De cânepă sub clopuri cât o roată
Mâncau bureți în zilele de post
Și pâinea cu cenușă amestecată…

Iar când veneau slăvite sărbători
Își coborau făptura în leșie
Și primeniți ca păstrăvii plecau
Pe caii purpurii în pribegie…

Iar pruncii cât cârlanii ciolănoși
Copți la sân în bunzi buimace
Beau zăr și lapte alb și zgrumțuros
Și cresc flăcăi voinici și flăcăoaice.

R:
Caldă-i ziua, albă-i noaptea
Din Apuseni la răsărit.
Verde gândul, iarba, șoapta
Din Apuseni, din răsărit!

Pasărea Rock este un proiect lansat pe piața muzicală din România în martie 2014. Muzicieni consacrați, profesioniști de școală veche, membrii fondatori nu mai au nevoie de nici o introducere. Ajunşi la vârsta maturităţii artistice, Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică au înţelepciunea de a nu se rupe de trecut, ci de a căuta în experienţa comună a tinereţii puterea şi forţa de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă, povestea trupei care i-a consacrat, Phoenix.

Mircea Baniciu este vocea inconfundabilă a folk-rock-ului românesc, Josef Kappl compozitorul celui mai titrat album rock românesc „Cantafabule”, iar Ovidiu Lipan Ţăndărică reprezintă spiritul viu şi energia grupului. Proiectul este întregit de Sorin Voinea și Nicu Patoi.

De la înființare, trupa a lansat deja șapte melodii noi, două EP-uri și un videoclip. Turneele pe care formația Pasărea Rock le-a susținut anul trecut au confirmat, la nivel naţional, succesul proiectului Baniciu, Kappl & Lipan.

Repertoriul Pasărea Rock include compozițiile originale Praznic năprasnic, Călușandra, Pasărea Calandrinon, Legenda, Epitaf, Zoreaua, Fagul și Iedera, piese din prima operă rock-simfonic Meșterul Manole: Pe Argeș în jos, Rugăciune către Domnul și hituri binecunoscute interpretate de Mircea Baniciu: Hanul ulciorului nesecat, Eșarfă în dar etc.

Share This