Celebrul grup francez de post black metal / shoegaze Alcest va reveni la noi în țară, pentru 2 concerte care vor avea loc în /Form Space Cluj-Napoca (astăzi) și Club Quantic București (mâine). În cadrul acestui turneu, Alcest sunt însoțiți de grupurile Birds in Row (blues / punk/ post-hardcore, Franța) și Kælan Mikla (dar-wave / synth-punk, Islanda).

Nu mai este nici un secret, cred, faptul că Alcest este un grup indrăgostit iremediabil de România. Practic, drumul în viată al acestui grup francez, devenit între timp de primă mână, a fost confiintit pe tărâm mioritic, mai exact la Alba Iulia, în data de 19 August 2011, cu ocazia celei de-a 3-a ediții a Dark Bombastic Evening, când a avut loc prima apariție live a trupei. De atunci, aproape că nu a trecut an și turneu în care Alcest să nu viziteze România. În egală măsură, și popularitatea de care Alcest se bucură în România este cu adevărat deosebită. De această dată, motivul revenirii francezilor aici este unul special, anume lansarea live a albumului “Spiritual Instinct“.

Pentru concertul de la Cluj-Napoca, biletele se pot achiziționa în avans de AICI, la prețul de 60 de lei bucata.
Pentru concertul de la București, biletele se pot achiziționa în avans de AICI, la prețul de 60 de lei bucata.

Alcest a luat ființă ca un proiect de studio în anul 2000, la inițiativă compozitorului Stéphane PautNeige” (cel care, de altfel, se ocupă de întregul instrumental al trupei, exceptând tobele), acesta fiind urmat de Jean DeflandreWinterhalter“, la tobe, în anul 2009. Considerată drept pionier al stilului post metal / shoegaze (sau, așa cum trupa își spune, “blackgaze”), Alcest și-a definit un sound unic încă de pe EP-ul de debut (“Le Secret“, 2005), care s-a cristalizat excepțional în special pe cele 3 albume full length care au urmat:  “Souvenirs D’Un Autre Monde” (2007), “Écailles De Lune” (2010) și “Les Voyages De L’Ame” (2012). Încă de la început, acest proiect s-a dovedit a fi conceptual, bazându-se pe experiențele spirituale personale portretizate de Neige în melodiile și versurile care parcă te duc în altă lume. În anul 2014, cel de-al 4-lea album de studio, intitulat “Shelter“, a marcat trecerea trupei de la un sound eminamente metal la ceva mai dream-pop, în vreme ce “Kodama“, full length-ul din 2016, inspirat din anime-le “Princess Mononoke” a lui Hayao Miyazaki, aduce în prim-plan soarta unui protagonist care se ocupă de senzația de a nu aparține unei anume lumi, ci de a trăi între acestea. Albumul “Kodama“a marcat revenirea grupului la stilul muzical timpuriu al trupei. După obositor de multe turnee, Neige s-a simțit epuizat și s-a confruntat cu aspectele mai întunecate ale personalitătii sale. În timp ce luptă pentru a se reconecta cu esența sa spirituală, el a scris cel mai cathartic album al trupei de până acum, cel care, de altfel, deocamdată este ultimul album Alcest și care, totodată, face obiectul acestui turneu. “Spiritual Instinct” este primul album lansat de Alcest prin intermediul celebrei case de discuri Nuclear Blast, topind aspectele grele și mai ușoare ale trupei, dar sunând mai întunecat decât majoritatea celorlaltor albume ale trupei.

Line-up:
Neige – voce, chitară, chitară bass și sintetizatoare;
Winterhalter – tobe.

Alcest online:
www.alcest-music.com
www.facebook.com/alcest.official
www.instagram.com/alcestofficial
www.nuclearblast.de/alcest

Discografie Alcest:
Tristesse hivernale” (demo, 2001);
Le Secret” (EP, 2005);
Souvenirs d’un Autre Monde” (full length, 2007);
Aux funerailles du monde… / Tristesse hivernale” (split CD w/ Angmar, 2007);
Les Discrets / Alcest (split CD, 2009);
Écailles De Lune” (full length, 2010);
Le Secret” (EP, 2011);
Autre temps” (single, 2011);
Les Voyages de l’ame” (full length, 2012);
BBC Live Sessions” (live album, 2012);
Opale” (single, 2013);
Shelter” (full length, 2014);
Kodama” (full length, 2016);
Protection” (single, 2019);
Sapphire” (single, 2019);
Protection EP – Exclusive Sampler” (EP, 2019);
Spiritual Instinct” (full length, 2019);
Protection (Ben Chisholm version)” (single, 2020).

Kælan Mikla este un grup islandez de dark-wave / synth-punk înființat în anul 2013 în capitala Islandei, Reykjavik. Odată cu lansarea celui de-al treilea album al trupei, “Nótt eftir nótt“, în anul 2018, maturizarea acesteia a devenit completă, fapt poate fi cel mai bine exemplificat de faptul că, în acel an, Kælan Mikla a avut șansa de a deschide concerte ale trupelor The Cure și Placebo, ceea ce nu este puțin lucru pentru un grup islandez. În anul 2018, Kælan Mikla a fost invitată să concerteze la celebrele festivaluri Roadburn și Iceland Airwaves și a susținut un turneu sud-american alături de grupurile Drab Majesty si King Dude.

Componenta Kælan Mikla:
Laufey Soffía – voce;
Sólveig Matthildur – clape;
Margrét Rósa – chitară bass.

Discografia Kælan Mikla:
Kælan Mikla” (2016);
Mánadans” (2018);
Nótt eftir nótt” (2018).

Birds in Row este un grup francez de blues / punk / post-hardcore / melodic hardcore înființat în anul 2009 în Laval, Franța. Grupul a fost format de “T.“, “Q.” și “B.“, membrii care, de altfel, completează și în acest moment componența Birds in Row, la doar două săptămâni de la despărțirea unei alte trupe din care cei 3 membrii au făcut parte. Numele trupei a fost ales datorită capacității păsărilor de a zbura liber, neîngrădit de conjuncturi. În anul 2012, Birds in Row a susținut un prim turneu în afara țării natale, însă nu în Europa, ci în Statele Unite Ale Americii, cu Loma Prieta. Mai mult, al doilea turneu major al trupei a avut loc tot în Statele Unite Ale Americii, un an mai târziu, în compania trupelor Touché Amoré, Defeater și Code Orange Kids. În luna Iulie 2013, trupa a concertat în sfârșit pe continentul european, la Fluff Fest în Republica Cehă, festival la care Birds in Row s-a întors în anii 2015 și 2017. În lunile Octombrie și Noiembrie 2013, Birds in Row a deschis concertele din cadrul turneului final al trupei The Chariot.

Discografia Birds in Row:
We Already Lost the World” (full length, 2018);
Personal War” (EP, 2015);
split with WAITC (2015);
You, Me & The Violence” (full length, 2012);
Collected” (o compilatie cuprinzand toate piesele de pe EP-urile “Rise of the Phoenix” si “Cottbus” EP, 2012);
Rise of the Phoenix” (EP, 2009);
Cottbus” (EP, 2010).

Autor: Tudor Bolgar

Share This