Sâmbătă, 27 iunie și duminică, 28 iunie, va avea loc lansarea cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”. Cartea a apărut la editura Aius din Craiova și este coordonată de Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor.

Prima zi de lansare, 27 iunie, va marca avantdeschiderea spațiului de la Curtea Artiștilor din Zalău, deschidere programată oficial pe data de 1 iulie.
Curtea Artiștilor este un spațiu dedicat artelor performative și este coordonat de tânărul Darius Prodan de la Asociația PRO TEATRU.

Sâmbătă, 27 iunie, începând cu ora 17.00, la Curtea Artiștilor din Zalău, va avea loc lansarea cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”. Lansarea va avea un element inedit: coloană sonoră live realizată de CORBU. Despre carte vor vorbi: Prodan Darius, Valer Simion Cosma, Luiza Mitu.

Duminică, 28 iunie, începând cu ora 15.00, cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” va fi lansată la Old Dis Caffe din comuna Hida, Sălaj. Vor vorbi despre carte: Ioana Daniela Ardelean, Ioana Maria Onați și Luiza Mitu.

Moderatorul celor două lansări este Amirala Noir, un personaj fictiv creat de Luiza Mitu.

„Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”

Cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” este un experiment creativ care s-a născut pe modelul jocului suprarealist: cadavre exquis. Pe perioada stării de urgență, declanșată de răspândirea Covid19 în România, Luiza Mitu a postat pe pagina ei de facebook, zilnic, timp de 33 de zile, câte un vers care avea să dea direcția începutului unui poem. La construcția poemului întreg au participat zilnic artiști pe care Luiza Mitu îi eticheta ca să intre în joc sau intrau chiar ei din proprie inițiativă. Astfel s-au născut 32 de poeme (una dintre zile, care ar fi corespuns poemului cu numărul XVI a rămas nescrisă) a căror atmosferă este aceea a unui jurnal intim de grup din perioada restricțiilor pandemice.

Experimentul-joc a început, deloc întâmplător, pe data de 25 martie, zi în care se sărbătorește la creștini Bunavestire. Această sărbătoare stă sub semnul arhanghelului Gabriel, cel care îi ocrotește și inspiră pe artiști. Ultimul poem din cartea „Bunavestire Delicioasă.Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” a fost scris pe data de 26 aprilie, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

La procesul creativ al buneivestiri au contribuit 69 de artiști (muzicieni, actori, sculptori, scriitori, jurnaliști, dansatori, pictori). Fiecare zi a avut un nucleu creativ central format din: Cosmin Dragoste, Andrada Băleanu, Eliza Maria Voinea, care au susținut vie dinamica procesului creativ din online.
Textele de pe coperta ultimă a cărții aparțin Xeniei Negrea și lui Augustin Cupșa. Prefața cărții este scrisă de Cosmin Dragoste.

Richard Balint și creștinismul

Imaginea care apare pe coperta cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” este realizată de actorul orădean Richard Balint. Pictura a fost creată în aceeași perioadă de restricții pandemice și sintetizează vizual o parte dintre temele abordate în cele 33 de cânturi.
Tabloul, denumit „creștinism” descrie sclavia liber exprimată a celor care aderă la ortodoxie, a celor care iubesc lanțurile cu care se leagă de preoți și biserici în timp ce au impresia că îl caută pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu stă nici în preoți, nici în biserici. Biblia cu coperți grele, de aur, este o pereche de aripi care doar îți dau iluzia că ai putea să zbori și care este folosită de preoți ca să te lege și mai bine de ei.
Designul copertei este realizat de Andrada Băleanu.

Share This