La fiecare 9 ore, un copil este abandonat în maternitate. După o perioadă petrecută aici (nu există statistici oficiale referitoare la timpul petrecut de un copil în maternitate), ajunge în grija unui asistent maternal sau într-o instituție de tip vechi (așa numitul orfelinat).

Unul din trei copii din România trăiește în condiții de sărăcie, nu are haine și încălțăminte, nu frecvențează școala și grădinița și, în unele zile, nu are ce mânca. De aceea, de multe ori, părinții aleg să își lase copiii în grija statului, în orfelinate, unde vor primi mâncare. Dar vor fi privați de afecțiune.

Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și violență. Copiii care cresc în orfelinate manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.

Alternativa este închiderea orfelinatelor și găsirea celor mai potrivite soluții—cât mai aproape de mediul familial—pentru copiii din ele. Odată scoși din instituții, copiii pot fi reintegrați
în familiile lor, naturale sau extinse, atunci când acestea oferă condiții potrivite, pot ajunge în grija unor asistenți maternali sau pot fi adoptați.

Copiii care au nevoie de îngrijire specializată și pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile sunt mutați în case de tip familial. Casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă.

Dacă în 1998, peste 100.000 de copii erau abandonați în orfelinate, în 2018, numărul copiilor instituționalizați a ajuns la mai puțin de 6.500. Hope and Homes for Children a jucat un rol important în reducerea acestui număr.

Scopul Hope and Homes for Children este închiderea tuturor orfelinatelor din România până în anul 2026.

Campania „Am nevoie de tine”

În luna iunie, Hope and Homes for Children și JYSK România, unul din sponsorii strategici ai Fundației, își propun să desfășoare campania „Am nevoie de tine” prin care să atragă atenția asupra copiilor din orfelinate, a nevoii de a închide aceste instituții și a găsi alternativele cele mai potrivite pentru copiii din ele.

Principalul element al campaniei este cântecul „Am nevoie de tine” ale cărui versuri și muzică au fost realizate de Alexandru Bratu (Country Manager, JYSK România și Bulgaria). Cântecul este interpretat de nouă artiști sub numele „Friends of Hope and Homes”: Alexandra Ungureanu, 1Q Sapro, Flavia, Maria și Ligia Hojda, Laura Mihăilă, Pavel Ulici, Andrei Neagu. Orchestrația și aranjamentul muzical sunt realizate de Adrian Tăbăcaru la Taine-Multimedia Studio.

 

Cântecul are și un videoclip la finalul căruia este inserat un call to action pentru a dona prin SMS și a susține astfel programul de închidere a orfelinatelor desfășurat de Hope and Homes for Children. Pentru fiecare 2 euro donați prin SMS în perioada 1-30 iunie, JYSK România va dona alți 2 euro. Fondurile astfel obținute vor fi direcționate către programul de închidere a orfelinatelor și construcția caselor de tip familial.

Campania și producția muzicală și videoclipul sunt susținute financiar de JYSK România.

Mesaj cheie

Donează 2 euro / lună pentru a închide orfelinatele din România și a oferi copiilor din ele copilăria pe care o merită. Trimite HOPE prin SMS la 8844. Pentru fiecare donație de 2 euro efectuată în perioada 1-30 iunie, JYSK România va dona alți 2 euro.

Numărul total de de copii din centre de plasament clasice și modulate, respectiv publice și aflate în subordinea organismelor private acreditate, este de 6.314, conform „Buletinului statistic în domeniul muncii și protecției sociale în trimestrul III, 2018”, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (Tabel 4: „Protecția specială a copiilor în servicii de tip rezidențial la 30 septembrie 2018”, pagina 7).

Share This