Călin Pop îşi prezin​t​ă în premieră în Cluj-Napoca albumul ​propriu ​​”​Ritual de Iarnă​”​, în data de 17 Decembrie 2017, în Hard Club Cluj-Napoca. Cu această ocazie, CD-ul cu acest album de colectie va fi disponibil la vânzare.​ S​olistul vocal și chitaristul formației Celelalte Cuvinte​, Călin Pop, este unul dintre membrii fondatori ai trupei​,​ cu care este împreună de 36 de ani.​ Piesele​ ​​acestui album inedit​ sunt compuse şi realizate de Călin​, ​iar compoziția liberă și fără prejudecăți, precum şi realizarea unor piese la care să fie prezent la toate instrumentele sunt o veche pasiune pentru el. Aceste piese​ ​​au fost​ ​făcute din plăcere și pasiune​ pură​, fără vreo intenție comercială​, si exprima unele dintre cele mai personale experienţe de viaţă ale artistului.

Clubul se va deschide la ora 19:00. Biletele se vor putea achiziţiona doar de la intrare, la preţul de 20 de lei bucata.

Un trubadur la porţile iernii

 

Înainte de toate, fie-mi permis să mulţumesc autorilor acestei realizări discografice pentru că mi-au admis a aşterne în vocabule câteva gânduri-impresii despre acest minunat dar de iarnă încredinţat nouă tuturor cu dăruire de artistic dăruitul Călin Pop.

 

Într-o lume turmentată de uragane sonore, tornade ritmice şi violenţe de tot felul, aş defini acest album, convins că nu exagerez, drept un bulgăre platinat de emoţie în stare pură, o oază de înfiorată linişte şi visare, o infuzie de balsam pentru sufletul însetat de frumos. Universul de simţire metamorfozată în sunet pe care muzicianul îl cultivă cu asiduitate, crează aici nu odată senzaţia unei întoarceri în timp la arta trubadurilor şi truverilor din perioada medievală, legendari creatori de muzică şi versuri, uneori şi interpreţi ai unor întruchipări artistice de intensă vibraţie lirică. O analogie care ne conduce cu gîndul la cuvintele lui Emil Cioran: „Extazul muzicii este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenţei.

 

Dominat de culorile albă şi verde (întruchipări ale purităţii şi ale vitalităţii naturii), ambientul inconfundabil al creaţiilor lui Călin Pop subjugă spiritul şi înalţă aspiraţia către lumină. Douăzeci de admirabile variaţiuni pe aceeaşi temă – între care două inspirate prelucrări după melodii folclorice româneşti, „Dansul caprelor” şi „Jocul ursului” – îl relevă drept demiurg absolut, în multiplele ipostaze de compozitor, aranjor, poet, vocalist, instrumentist la ghitare, claviaturi, bass, blockflöte, percuţii, culegător de sunete naturale concrete (vânt, ploaie şiroind de pe streşini, paşi scârţâind pe zăpadă, hârâitul acului de patefon pe şanţul discului de vinil), regizor muzical, producător artistic. Deşi lasă impresia unei încântătoare simplităţi în exprimarea sonoră, Călin Pop apelează la o complexă gamă de disponibilităţi tehnic-muzicale precum folosirea măsurilor mixte şi alternative, a unui „ADN armonic” propriu, îngemănarea unor efecte speciale cu muzica propriuzisă, uzitarea unui concept original în concretizarea ideilor muzicale şi în stabilirea ordinii de derulare a secvenţelor – între care atât de inspiratul „Cântec de Iarnă” cuprins şi în anteriorul album de autor intitulat „Undeva”.

 

Venerarea imperiului alb şi a mirificelor sărbători ale iernii îmbracă, în funcţie de context liric, fie vestimentul melodic evocator plin de sensibilitate şi candoare al tonurilor baladeşti, fie pregnanţa ritmică în cazul unor tempo-uri mai alerte, fie sonorităţile iradiante, aproape exclusiv acustice, ale unei palete timbrale cuprinzătoare. De revelat virtuozitatea şi ţinuta solo-urilor improvizate, unele de tentă jazzy. Pentru diversitatea demersului muzical, piesele propriu-zise apar intercalate de interludii instrumentale, ele însele substanţiale.

(Forian Lungu)

Share This