GIS reprezintă iniţialele numelui Ghiurca Ilarie Sorin, adică numele complet al artistului. S-a născut în judeţul Mureş, România, la data de 5 noiembrie 1970. 

GiSFormarea să ca instrumentist a început la vârstă de 11 ani, când a început să studieze vioara timp de 2 ani, după care, la vârstă de 13 ani îşi îndreaptă atenţia către un alt instrument şi anume chitara. Înnebunit după muzica lui Elvis Presley, învaţă primele acorduri muzicale inspirat de melodiile regelui rock and roll-ului. Tot datorită acestuia, face cunoştinţă şi cu muzica gospel, ceea ce duce la dezvoltarea culturii muzicale a artistului.

La vârstă de 15 ani a pus bazele primei trupe cu care explorează şi alte zone din muzica rock, descoperind astfel hard-rock-ul şi heavy-metal-ul. Impulsionat de noile sonorităţi descoperite, încearcă să compună pentru prima dată şi, bineînţeles, cu o oarecare timiditate, câteva cântece pe care le include în playlist-ul trupei, alături de alte cover-uri. Urmează o serie de show-uri, precum şi participarea la diferite festivaluri de gen din ţară. Asta se întâmplă până în anul 1995, când, auzind din întâmplare în maşina unui prieten un cântec semnat de Joe Satriani, rămâne extrem de impresionat de sound-ul de chitară şi de puterea mesajului transmis. Apare, astfel, ideea unui proiect solo care să-i reflecte abilităţile şi cunoştinţele muzicale.

În anul 2002 se alătură băieţilor de la Bridge Boys, o trupă rock, alături de care a rămas până în anul 2007, an în care au avut loc primele înregistrări demo pentru proiectul solo. Acestea au luat o formă acceptabilă abia la finele anului 2011, când încep imprimările pentru primul album din cariera sa artistică, intitulat “Electric Blue”. Albumul este finalizat în vara anului 2013, apare sub pseudonimul GIS, iar lansarea lui are loc abia în luna ianuarie 2014.

Share This