De ce și colaborări? Pentru că acestea îmbogățesc cu siguranță orizontul cunoașterii, maturității, libertății, lejerității exprimării și creativității artistice. Într-o colaborare, consider categoric că părțile implicate rămân în avantaj artistic, într-un real progres.
Am colaborat cu artiștii cu care am simțit rezonanță și o “chimie” potrivită . Voi pomeni colaborările care au lăsat ceva în urmă, referindu-mă aici la măcar inregistrari de studio.
Cea mai veche colaborare și idee care a pornit de la mine a fost cea cu Florian Moțu Pittiș la recitare la primul disc “Pătrățele” Celelalte Cuvinte (1987).
A recitat unic acele minunate versuri, în măsura, ritmul piesei, fapt pe care eu nu-l auzisem la acea vreme nicăieri și la nimeni

 

In perioada anilor 2000- 2002 s-a întâmplat întîmplat prima colaborare dar nu și ultima, (evident) cu al meu fiu, Marius Pop cu care am realizat un întreg material înregistrat în studio scos doar în acest an la lumină ” Amintiri de familie 2002”.

https://umrdd.lnk.to/AmintiriDeFamilie2002

Colaborarea mea cu Rock Filarmonica Oradea (Florian Chelu Madeva) a început în 2005 când am compus piesa “Pastel, aproape sonet” (Versuri Ion Davideanu) prezentă pe discul ”Sonet bihorean”, făcînd ulterior și un mic video.

În 2005 am avut o interesantă colaborare cu Aeternum – un grup de muzică medievală din Sibiu – cu care și am orchestrat în acest stil câteva piese proprii din repertoriul propriei trupe:

 

În 2013, de acea dată doar la chitară am colaborat cu Felicia Filip (vocal) la piesa “Dacă vrei” (piesă Celelalte Cuvinte)

 

Anul 2015 aduce albumul personal “Ritual de iarnă”. Am o fetiță, Ambra, care, in timpul ei liber, mai cântă, câteodată. Așa că vocea ei încheie albumul-lucrare (la piesa ”Ghiocei”), reprezentînd vocea copilului din suflet în acel ultim scurt pasaj.

https://m.soundcloud.com/calincc/ghiocei

În anul următor domnișoarei Pop i-am creat o piesă potrivită ei cu care, în vacanță a participat la finala a concursului Mamaia copiilor în 2017 în calitate pe atunci de membră a grupului orădean Vivere.

În 2016, alaturi de alți artiști cunoscuți ai genului, am adus și eu o mică contribuție vocală în cateva versuri la o frumoasă baladă a grupului Trooper.

Tot în 2016, am inceput o colaborare cu un om și artist deosebit din Cluj, Marcel Adrian Cadar, cu care deocamdată am colaborat vocal și instrumental la o creație proprie de-a lui, “Fantoma Decembrie” (Cluj ’89) apărută pe youtube.

În 2017, apare așteptatul disc tată-fiu ”In-Fusion” la Soft Records, apărînd câteva piese pe youtube. Aici clipul care, inițial, dintr-o piesă de colaborare, a devenit motorul și ideea realizării discului.

În perioada 1983-1985, fiind student la Timișoara (în timp ce mă lansam cu trupa Celelalte Cuvinte, fiind a Casei Studenților) dar cu familia de atunci nou întemeiată la Reșița am adunat și format o trupă acolo pe care am numit-o Trans-Rock. Am compus pe atunci două piese pe care li le-am oferit ca să le interpreteze. Timpul a trecut însă a apărut în 2016 un proiect Reșița Rocks format din câțiva artiști resițeni la origine cu scopul de a conserva prin colaborări și înregistrări de studio și a arăta tuturor tot ceea ce a putut da Reșița mai bun rockului românesc.
Astfel, cu sprijinul inimosului artist Toni Dijmărescu, unul dintre membrii fondatori ai proiectului am scos la lumină “Povestea șoaptelor” în 2018.

 

În anul acesta, în luna ianuarie a apărut și a doua piesă în acest proiect, numită “Garoafă roșie”.

 

Probabil vor mai urma și altele…
Colaborările fac sufletul mai frumos. Să dăruiești, să primești și să și știi să faci asta este extraordinar…

Share This