În data de 27 Ianuarie 2017, grupul Fameless a lansat albumul de debut. Fameless este o trupă de grunge / progressive rock, formată în Bucureşti în anul 2015 în jurul vocalistului Tiberiu Albu, câştigătorul ediţiei din 2014 a concursului “Vocea României”. Până în prezent, Tiberiu este singurul câştigător care a câştigat prestigiosul concurs interpretând piese rock, fiind, totodată, unul dintre puţinii câştigători ai concursului, la nivel mondial vorbind, care a ales să îşi continue cariera într-o formaţie, nu solo. Ascultând acest album de debut al grupului Fameless, nu pot să spun altceva decât că se pare că alegerea aceasta este potrivită.

Fameless s-a format în 2014 în Bucureşti din: Tiberiu Albu (voce), MihaiAngusVasile (chitară), Şerban Georgescu (bass, White Walls) şi Andrei Ilie (tobe), cei trei instrumentişti ai trupei fiind toţi cu experienţă deosebită în scena rock românească. Pe lângă cei 4 membri ai formației, au mai înregistrat pe acest disc Dan ŞtescoPolymoog” (clape), Teodora Sima și Andreea Cârstea (backing vocals). Mix-ul muzical pe care trupa Fameless şi-l creionează pe acest album include elemente de grunge, post-grunge, progresive rock, pop și chiar disco, toate unificate prin timbrul dur al lui Tiberiu Albu, prin sunetul bogat și expansiv cu câteva solo-uri aducând a Pink Floyd (păstrând, totuşi, proporţiile şi decenţa) al chitaristului Mihai Vasile și prin fundalul ritmic al rock-ului solid “dictat” de secţia ritmică a trupei.

Fameless a atras multiple atenţii, atât din partea publicului, cât şi din partea presei, în cei doi ani de activitate devenind una dintre cele mai iubite și apreciate trupe noi de rock românesc. Single-ul lor de debut, “Show Me How to Live“, a fost prezentat în fața a 40.000 de oameni la un eveniment de muzică de elită, iar al doilea single al trupei, “For the Love of God“, a fost inclus în heavy rotation-ul a numeroase posturi naționale de radio. Fameless a semnat cu Universal Music România si a lansat albumul de debut în data de 27 Ianuarie 2017, cu un concert sold-out la Hard Rock Cafe din Bucureşti, acesta fiind cel de-al 4-lea concert sold-out pe care trupa l-a susţinut în acea locaţie. Albumul a fost foarte bine primit de fani la nivel national, in timp ce criticii au considerat ca acesta este unul dintre cele mai bune albume rock din ţară.

Nu voi detalia foarte multe despre albumul în sine. Este un album rock în cel mai pur sens al cuvântului, cu o producţie foarte bună, cu un sound fresh, modern. În cazul Fameless, îmi pare că melanjul acesta de grunge cu sound-uri experimentale ajută trupa să îşi găsească propriul drum, într-o piaţă muzicală cvasi-dominată de produse insipide. Primele piese ale albumului m-au dus cu gândul la Audioslave şi Red Hot Chilli Peppers, altele cu gândul la Pearl Jam, altele la The Kinks, cele dinspre final (exceptând ultima piesă, care este un veritabil pop care nu îşi are locul în acest context) ducându-mă cu gândul la un soi de “Pink Floyd meets Foo Fighters“. “Este un album destul de divers, iar ca parcurs este un roller-coaster emoțional, o călătorie printr-o suită de stări și sentimente. Are o esența grunge, păstrată de direcția dată de piesa lansată acum mai bine de un an, “Show Me How to Live”, însă în peisajul muzical și-au făcut loc, într-un mod foarte natural și firesc pentru noi, și culori pop (“For the Love of God”), nuanțe progresive (“The Witness”, “Stationary Star”), chiar și o “pată” disco (“Falling in Love”). Însă, toate sunt părți din orizontul nostru muzical comun, ceea ce păstrează finisajul unitar al discului. Sperăm să vă placă.“, declară membrii trupei.

Îmi doresc mult să văd trupa Fameless. Încă nu am avut această ocazie, asta şi pentru că concertele trupei în Ardeal sunt o raritate. Şi cred că a venit momentul ca trupa să iasă mai mult şi mai des din acel dezagreabil Bucureşti. În egală măsură, aştept cu interes piese scrise în limba română, pentru că consider că, dacă această trupă doreşte să ajung un nume în străinătate, ar trebui, mai întâi, să şi-l facă pe plaiurile natale. Argumente conform cărora piesele cu texte în limba engleză te ajută să devii mai uşor cunoscut în străinătate sau că e mai uşor să compui în engleză întocmai pentru ca nu toată lumea înţelege versurile sunt şubrede, în momentul actual de afirmare în care se află trupa.

Debutul discgrafic al trupei Fameless poate fi considerat promiţător în măsura în care va fi continuat cu o mai mare atenţie acordată mastering-ului viitoarelor albume.Ş,i desigur, dacă va fi completat cu o activitate concertistică mai bogată decât cea de până acum, în cât mai diverse locuri. Din punctul de vedere al compoziţiei, nimic de reproşat, trupa se pare că şi-a găsit calea care să i se potrivească cu o mânuşă.

Autor: Tudor Bolgar

Share This