În general, ziua de Luni nu e o zi care să trezească zâmbete pe fețele oamenilor deoarece marchează începutul unei noi săptămâni, reluarea muncii de după pauza din weekend, întoarcerea la vechea rutină. De data aceasta, ziua de Luni, 22 Aprilie 2019, a fost mult așteptată de o parte din fanii muzicii black metal din Timișoara, deoarece două trupe de calibru internațional au poposit în orașul de pe Bega. Este vorba de americanii de la Imperial Triumphant și de polonezii de la Mord’A’Stigmata. Nu am mai participat de multă vreme la un concert în Capcana și m-am gandit să profit de o ocazie specială având în vedere că sunt două formații care au multe de oferit pe scenă.

Cu ocazia noului album intitulat “Dreams of Quiet Places”, apărut în data de 4 Aprilie a acestui an, polonezii ajung din nou în Timișoara. În cei 15 ani de activitate, trupa a lansat 6 albume de studio și  s-a remarcat prin stilul avant-garde black metal. Formația poloneză a mai concertat în orașul de pe Bega în 7 Aprilie 2017 în deschiderea celor de la Obscure Sphynx. După o mică întârziere, polonezii deschid seara în forță.Scena era slab luminată pe timpul concertului, la cererea formației, iar mașina de fum se declanșa periodic, reușind să ofere o senzație aparte publicului însetat de sonorități deosebite. Mult așteptata formație poloneză și-a încântat fanii cu piese precum: “The Mantra of Anguish”, “Exile”, “Inkaust” sau “Shattered Vertebrae of the Zodiac”. Am avut parte de o atmosferă presărată cu headbang, iar, în urma fiecărei piese, publicul și-a manifestat fericirea prin aplauze. Am rămas surprins de prestația formației poloneze pe care aștept să o revăd cât de curând.

Imperial Triumphant ajunge în premieră în România, Timișoara fiind singurul oraș din țară inclus în turneul new york-ezilor. Activi încă din anul 2005, americanii s-au remarcat prin temele lirice abordate, precum: istorie, filosofie, decădere urbană, futurism. Artiștii susțin că muzica lor întruchipează sunetele din new york: haosul,pericolele și măreția celui mai mare oraș de pe pământ.Formația și-a promovat cel mai recent album, și anume “Vile Luxury”, lansat în vara anului 2018, fiind foarte apreciat de presele din străinătate. Nu au lipsit nici celebrele măști pe care le poartă la fiecare concert. Pe parcursul prestației americanilor, am avut parte de un joc de lumini care a diversificat atmosfera. Au fost interpretate celebrele piese: ”Swarming Opulence”, “Crushing The Idol”, “Breath of Innocence” și “Gotham Luxe”. Cu influente precum: Deathspell Omega sau Gorguts, formația americană a oferit un show de metal extrem care cu siguranță nu va fi uitat prea curând. Timp de o oră și jumătate, ne-am bucurat de o porție intensă de black metal, care a stârnit un amalgam de emoții peste publicul entuziasmat. De asemenea, spectatorii au cerut bis-uri la final, fapt ce evidențiază adevăratul succes al unui act de zile mari.

În ciuda numărului mic de spectatori, a fost o seară deosebită, cu mult black metal și voie bună. Am avut parte de un spectacol pe cinste din partea a două formații cu mult potențial. Așteptăm cu nerăbdare următoarele concerte din Capcana.

Autor: Tudor Vâșcan

 

Share This