Seara de 3 Martie 2017 a fost îndelung aşteptată pentru mine. Deşi au vizitat de nenumărate ori ţara noastră (printre care chiar şi la câteva festivaluri la care am luat şi eu parte), a fost pentru prima dată când chiar mi-am oferit şansa de a-i vedea la lucru pe îndelung aclamaţii ucrainieni de la Jinjer, aflaţi la debutul unui nou turneu european care cuprinde peste 40 de concerte, numai în oraşe de seamă. Pe de altă parte, curiozitatea mi-a fost stârnită şi de completarea afişului cu trupa bucureşteană Gray Matters, despre care idem auzisem destule bineţuri.

Zis şi făcut, am pornit spre Cluj-Napoca. După mulţi ani, am descins din nou în The Shelter (sunt premise concrete de a recupera în acest an această lipsă a mea de la concertele găzduite acolo) şi am descoperit acelaşi loc cochet dar primitor, cu un public oarecum targetat, mai puţin numeros decât mă aşteptam având în vedere popularitatea de care Jinjer-eii se bucură la noi. Timp de o oră, cât s-a scurs între deschiderea clubului şi urcarea pe scenă a bucureştenilor, am avut timp suficient pentru a mă re-familiariza cu locul de poveste din centrul Cluj-ului şi pentru a mă antrena în conversaţii oacheşe cu oameni dragi, unii despre care chiar aş putea spune că nu mă aşteptam să îi întâlnesc la un astfel de concert.

Puţin după ora 23:00, Gray Matters au urcat pe scenă. Încă de la primele secunde, am rămas extrem de plăcut surprins de felul în care oameni cu orientări muzical-conceptuale, experienţe, background-uri şi idealuri sensibil diferite, din filme unul şi unul, reuşesc să ajungă la concepte muzicale comune bine şi coerent definite, păstrându-şi, în acelaşi timp, propriul pattern … un haos organizat. Mărturisesc faptul că, poate că în parte şi datorită defecţiunilor tehnice de la primele 3 piese, am intrat mai greu “sub pielea lor”, astfel încât poate că întocmai acest considerent m-a făcut să nu conştientizez cât de repede au trecut cele 40 de minute … pentru că, pe parcurs, mi-am intrat “în rol” şi am apreciat cu mare poftă felul în care această trupă “simte” muzica, nu numai de pe scenă, ci şi din faţa ei (Mihai ştie!) Nu de acelaşi “succes” din partea mea s-a bucurat şi împletitura lor cu electronic rock-ul, dar chiar şi acest fapt mă determină să afirm faptul că, cu siguranţă, Gray Matters nu stă rău la capitolul ingeniozitate. Instrumentalul lor este cât se poate de bine pus la punct, acesta reuşind să împace suficiente laturi astfel încât să placă şi celor mai sceptici dintre noi, totul completat cu un o Laură potrivită ca o mănuşă pe conceptul muzical şi scenic al trupei. Vocea ei poate că nu impresionează prin calităţi vocale supercalifragilistice, dar este extrem de expresivă şi de nuanţată între palete şi tonalităţi diverse, astfel dând un farmec nonşalant de creepy prestaţiilor Gray Matters, întregind o experienţă pe care mi-aş dori să o trăiesc cu ei drept headlineri.

După cum chiar ei şi-o trasează, Gray Matters este îmbinarea a 4 materii gri, fiecare cu un stil şi caracter propriu, care se încăpăţânează să aducă ceva nou pe scenă, în sala de repetiţii şi pe scenă. Muzica lor poate fi definită drept o căutare permanentă de modalităţi de expresie a stărilor de spirit prin muzică. Motiv pentru care, rezultatul final este mereu în schimbare, mereu definit printr-o altă îmbinare a dozajelor fine de sunete, ca pe o paletă cromatică muzicală care acoperă un spectru larg de elemente sonore şi de emoţii. Altfel spus, Gray Matters reuneşte, pe aceeaşi pânză, 4 materii care îşi aduc împreună influenţele şi personalităţile, pentru a demonstra că nu doar albul şi negrul sunt relevante, ci şi nuanţele de gri care fac puntea între două extreme: muzica electronică şi cea rock. Trupa, care în prezent pregăteşte primul EP, a luat fiinţă la începutul anului 2014, când toţi cei 4 membri (Laura – voce; Babu – chitară, synth, sample; Mihai – chitară bass şi Cătă – tobe) au început să lucreze împreună la sound-ul ce poate fi definit ca electro-alternative rock, o îmbinare inedită de electronic rock cu împletituri de alternative şi metale. Până în prezent, trupa a concertat la câteva festivaluri importante (Bucovina Rock Castle, Padina Fest, Posada Rock, Finala Sziget Talent, #3010 Festival etc.) şi a concertat în deschiderea concertelor unor trupe importante din spectrul rock / metal, cum ar fi: Jinjer, Viţa De Vie, Pistol Cu Capse, Nişte Băieţi, Luna Amară, Last Hope, Port Noir, Toy Machines, E.M.I.L., Days Of Confusion, The Kryptonite Sparks, Tiarra, Shifting Sands sau Flesh Rodeo.

Playlist Gray Matters:

1. Charlie’s Utopia
2. My Own Hero
3. I Am
4. Ten
5. Bipolar
6. Say Goodbye
7. Shoot You Down
8. See The Sun

În jurul orei 00:00, Jinjer au dat startul noului turneu european. Paradoxal, deşi concertele lor în ţară sunt frecvente, a fost pentru prima dată când mi-am oferit ocazia să îi văd. Pornisem, probabil, de la ideea (dovedită rapid ca fiind preconcepută) că nu sunt întocmai un mare amator de coreli, intuind faptul că aspectul acesta este predominant în muzica lor. Căt de amarnic m-am putut înşela! Jinjer este, realmente, o trupă explozivă şi implozivă, cu un control fulminant asupra prestaţiei! Şi da, piesele în varianta live a acestora mi s-au părut net superioare variantelor de studio. Dincolo de atitudinea, carisma şi vocea penetrantă atât pe înalte, cât şi pe joase, a Tatianei Shmailyuk, toată instrumentaţia trupei debordează de artificii solide, menite să creeze un melanj de excepţie între sonorităţile groove / progressive, întocmai că cu mai puţine elemente de metalcore. Faptul că această trupă a semnat, în urmă cu 2 ani, cu prestigioasa casă de discuri Napalm Records, spune extrem de multe despre valoarea şi potenţialul de care dă dovadă. Pentru o trupă provenită din spaţiul ex-sovietic, nu-i puţin lucru! Dacă pe parcursul prestaţiei celor de la Gray Matters, publicul a fost (din păcate) extrem de apatic, acesta s-a trezit de amorţire încă de la apariţia ucrainienilor pe scenă, formând circle-pit-uri debordânde de energie. În acest turneu, Jinjer îşi promovează cel mai recent album, intitulat “King of Everything” şi lansat în anul trecut. Printre piesele interpretate la Cluj, nu au putut lipsi: “Scissors“, “Just Another“, “Sit Stay Roll Over“, “I Speak Astronomy“, “Cloud Factory“, “Words Of Wisdom“, “Outlander“, “Captain Clock“, “Bad Water” sau “Exposed As A Liar“. Ceea ce dă farmecul absolut al acestei trupe, este întocmai maniera elegantă, delicată şi balansată în care trupa penetrează sonorităţi a la Lamb Of God, Pantera, Killswitch Engage, Gojira, Death, Chimaira, All Shall Perish sau chiar Guano Apes. Iar acest fapt m-a determinat să nici nu simt cum a trecut ora şi jumătate pe care ne-au dedicat-o. Deja abia aştept să îi revăd, în data de 30 Iunie, în Satu Mare!

Componenţa Jinjer este următoarea:

Tatiana Shmailyuk – voce
Roman Ibramkhalilov – chitară
Eugene Abdiukhanov (Kostyuk) – chitară bass
Vladislav Ulasevish – tobe

Autor: Tudor Bolgar

 

Share This