Ocaziile de a vedea trupa Kumm concertând în orașul formării au de venit tot mai rare în ultimii ani. Din acest considerent, deși eram convins că va fi incă o deplasare obositoare (care s-a dovedit rapid a deveni și stresantă, având în vedere micul incident în trafic pe care l-am avut la plecarea spre Cluj-Napoca), nici nu am luat în considerare ideea de a nu participa la acest concert. Și am luat, din nou, o decizie inspirată! Pentru că, în concertele lor, Kumm este mai mult decât o trupă de rock alternativ, ci devine o veritabilă stare de spirit meditativă, plăcută, reconfortantă prin profunzimea cu care ne sunt penetrate simțurile, în special prin inserțiile fascinante de chitară și de saxofon, care aduc un strop de jazzy, dar și prin atitudinea scenică foarte catchy și pe feeling ale lui Eugen NuțescuOigăn” și Mihai Iordache. Mereu am fost de părere despre Kumm că este o trupă care rupe normele rock-ului alternativ prin prestațiile live laborioase și amănunțit lucrate, astfel încât nu am simțit nici măcar o “gherlă” pe întreaga durată a concertului.

Inițial nu entuziasmant de numeros, publicul s-a strâns pe parcurs în număr aș zice poate neașteptat de mare. Mi-a plăcut să văd prin public, ca la mai toate concertele din Cluj-Napoca, foarte multe fețe tinere, dar surpriza a fost să văd că multe dintre aceste persoane cunosc foarte bine versurile pieselor Kumm, în contextul în care, deși Cluj-ul este orașul de baștină a trupei, Kumm concertează foarte rar prin zonă. Personal, am intrat cu mare ușurință, încă de la prima piesă (“Evil Eye“) în “transă”, asta și pentru că am simțit efectiv nevoia tot mai acută de a revedea această trupă într-o prestație live, după 7 ani. Mereu concertele Kumm au fost pentru mine un incredibil imbold de detașare din cotidian, de admirație a profesionalismului acestor iluștri muzicieni, momente de reculegere și de împăcare cu zbuciumul personal.

Un moment special și totally random a avut loc pe piesa ”Să Nu Spui Nimănui”, când pe scenă a urcat o anume Georgiana, care, fără tendințe supărăcioase din partea niciuneia dintre părți, i-a luat rolul lui Cătălin la voce, aceasta fiind nu numai responsabilă de a presta duetul pe această piesă cu Oigăn, ci și de a agita în sens pozitiv publicul. Momentul a fost pe deplin gustat de publicul devenit pe parursul concertului surprinzător de numeros în raport cu cât era la începutul acestuia, ci chiar și de cei 6 membri trupei, care au fost plăcut surprinși de turnura momentului. O filmare cu acest moment poate fi vizionată AICI.

Playlist KUMM la Cluj-Napoca:
1. Evil Eye;
2. Beautiful Country;
3. One Life Left;
4. Police;
5. Angels;
6. Different Parties;
7. Să Nu Spui Nimănui;
8. Eskimo;
9. Curse;
10. B. B. G. G.;
11. 2 4 Each Day;
12. Morsa;
13. Yellow Fever;
14. Dictionary;
bis:
15. One In A Milllion;
16. R.I.P.

Deși concertul ar fi trebuit să se încheie, la bis, așa cum ne așteptam și așa cum, de altfel, a și fost programat, cu piesa poate cea mai celebră a trupei, anume “1000 de Chipuri“, aceasta nu a mai fost interpretată în cele din urmă, datorită faptului că, așa cum ne-am obișnuit în ultima vreme, concertele din /Form sunt urmate de party-uri.

 

Kumm este o formație românească de rock alternativ / indie înființată la Cluj-Napoca în anul 1997. În momentul de față, trupa este formată din: Cătălin Mocan (voce, chitară acustică), Eugen NutescuOigăn” (voce, chitară), Mihai Iordache (saxofon), András Kovács (pian, pian Rhodes și sintetizatoare), Dan Georgescu (chitară bass) și John Ciurea (tobe). Începând cu anul 1998, trupa a lansat 5 albume de studio.

Albumul de debut al trupei, intitulat ”Moonsweat March”, a apărut în anul 2000 la casa de discuri Soft Records. Acest album de debut a fost foarte bine primit, în special în comunitățile art-rock și prog-rock. Odată cu apariția celui de-al doilea album, intitulat ”Confuzz”, apărut în anul 2002 la aceeași casă de discuri, la voce a fost cooptat Daniel RaduByron”, stilul muzical al trupei cristalizându-se în jurul rock-ului alternativ. “Una peste alta, la sfârșitul lui martie aveam albumul gata și nicio idee de titlu. Am stat la povești o grămadă despre asta, iar până la urmă s-a ales Confuzz pentru că așa ne simțeam și în privința titlului, și în privința albumului fracturat în două părți foarte diferite între ele. Coperta e la fel de confuză, nu înseamnă nimic, dar arată interesant. De altfel Szaki, autorul ei (care mai târziu a făcut și clipul pentru „1000 de chipuri”), a fost întrebat la conferința de presă ce reprezintă și n-a știut ce să spună.” (Dan Byron discutând în anul 2015 titlul albumului “Confuzz”)

Angels and Clowns” (2005) a fost prima apariție discografică a trupei sub umbrela casei de discuri italiene Cramps Records, ocazie cu care trupa a început să experimenteze un sound mai electronic, în care a fost cooptat și elementul de saxofon. Lansarea acestui album a fost urmată de două turnee pe care Kumm le-a efectuat în Italia.

În anul 2005, Kumm a susținut primul turneu al trupei în Germania, ocazie cu care membrii trupei au întâlnit-o pe Anja Strub, cea care avea să se ocupe de organizarea viitoarelor turnee europene al trupei. Spre sfârșitul acelui an, vocalistul Dan Byron ia decizia de a părăsi corabia. La scurt timp după această debarcare, Kumm a și găsit un înlocuitor pe măsură pentru Dan. Fost membru al trupei Persona, Cătălin Mocan s-a integrat rapid în trupă, astfel că a venit momentul pentru Kumm să scrie cel de-al patrulea album de studio, care avea să se intituleze ”Different Parties” și care a fost lansat în anul 2006. Acesta este considerat și acum de către membrii trupei, dar nu numai, cel mai elaborat din punct de vedere ale tehnicii și al plajelor stilistice folosite album al trupei, punând în valoare talente vocale nebănuite până atunci ale lui Cătălin Mocan, elemente atmosferice la începuturile pieselor, dar și riff-uri de chitară (electrică) mai brutale și solo-uri de saxofon mai consistente. Despre acest album, Oigăn a declarat, în stilu-i caracteristic, că ”s-a născut (tehnic vorbind) dintr-un maldăr de peste o sută de proiecte în diferite stadii de dezvoltare. Prin luptă crâncenă, darwinism și pseudodemocrație, am ales acele piese care transmiteau cel mai mult și le-am adunat sub ideea căutării lumilor mai bune – exterioare sau interioare –, care sunt (cum spune, nu tocmai pe față, titlul) peste tot și nicăieri. Cântăm despre locuri, momente, senzații, evadări, așteptări și, nu în ultimul rând, despre dragostea, în toate felurile, cu fete frumoase. Muzical, ne-am inspirat câte puțin din aproape tot ce există în faimoasa cultură pop-rock, de 50 și ceva de ani. Ca de obicei, la noi predomină filonul nostalgico-psihedelic, cel puțin ca punct de pornire pentru dezbateri sonore mai violente.” A urmat, firesc, un al doilea turneu în Germania, care a durat de data aceasta 3 săptămâni si a constat in 10 concerte. După o serie de concerte susținute în țară, membrii trupei au început cel de-al treilea turneu în Germania, care a durat trei săptămâni și în cadrul căruia au cântat în orașe precum Berlin, Stuttgart, Ulm, Karlsruhe și Freiburg. După acest turneu, formația a continuat concertele din cluburile din țară și a participat în vara anului 2007 la numeroase festivaluri (Fête de la Musique, Rock’n’Coke Festival, Festivalul Școala Ardeleană, Cramps Festival și Peninsula).

În anul 2007, Kumm a celebrat 10 ani de activitate cu printr-un concert susținut la Opera Națională din București, concert la care au fost invitați să participe foștii membrii ai trupei, dar și câteva trupe rock de primă mână la acea vreme din România: Timpuri Noi, Luna Amară, ZOB, Travka și The MOOoD. Fiecare trupă a interpretat câte o piesă din repertoriul propriu și o piesă Kumm. La eveniment au fost prezenți și foștii membri ai formației. Cu această ocazie, a fost lansat box setul ”Lo-Fi Poetry, ce conținea piese, fotografii și înregistrări inedite din cei zece ani de activitate muzicală Kumm. În decembrie 2007, bass-ist-ul Uțu Pascu a părăsit formația, fiind înlocuit în ianuarie 2008 de Sorin Erhan (Firma, Urma). Pe 16 august 2008, Kumm a concertat în cadrul Festivalului Sziget de la Budapesta, Ungaria, fiind singura trupă românească invitată. A fost cea de-a doua participare la Sziget, după cea din 2002. În 12 martie 2009, Kumm a primit premiul revistei ”Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru secțiunea rock, pentru anul 2008. În data de 30 mai 2009, s-a anunțat oficial plecarea bateristului Dominic Csergö și înlocuirea sa cu Paul Ballo (Go to Berlin, The Amsterdams). Referitor la cooptarea lui Ballo, Oigăn povestea: „Ne-am făcut o listă cu tobari care ne plăceau, l-am văzut la un concert, iar prin filiera mafiotică din scena muzicală românească, în care toți se cunosc cu toți, am făcut rost de numărul lui de telefon, ne-am dat întâlnire într-un bar, a venit la o probă și l-am ales pentru că bate foarte bine și e foarte simpatic.

În data de 30 Octombrie 2009, Kumm a lansat cel de-al cincilea album de studio, intitulat ”Far from Telescopes”, pe care o parte însemnată din critica de specialitate îl consideră cel mai bun album al trupei lansat până în prezent. Acest album a fost promovat prin lansarea single-ului si a videoclipului piesei “Morsa“, care este, de fapt, varianta în limba română a piesei “Man In a Can” de pe cel de-al treilea album al trupei. Cu toate acestea, prima piesă care a promovat albumul a fost “Pop Song“, piesă care beneficiază și de un videoclip. De asemenea, pe piesa “Mister Superman“, apare la voce Daniel Radu (“Dan Byron“). “Ne-am chinuit cel mai mult să găsim un nume de album. Am încălcat o mulțime de deadline-uri, era să nu intre discul în producție și nu am putut să cădem de acord asupra unui nume. Într-un final, chiar când cântam una dintre piesele lo-fi, Cătălin a cântat versul respectiv și toți am simțit că asta descrie atât partea serioasă, cât și partea mai jucăușă a discului.” (Oigăn).

În decembrie 2010, piesa „Beautiful Country” a început să fie difuzată la Radio Guerrilla, intrând direct pe locul 1 în Top Show. În 3 iunie 2011, în cadrul unui concert de la Clubul Țăranului Român, formația a interpretat o nouă piesă, „Foul Play”, care a fost ulterior difuzată în premieră la Radio Guerrilla, în data de 7 iunie. Melodia a fost lansată pe internet, ca download gratuit, fanii care trimiseseră email pe adresa formației având posibilitatea să o descarce chiar în seara concertului. În luna octombrie a aceluiași an, formația a plecat într-un turneu în Germania și Elveția, turneu ce a cuprins unsprezece concerte în localități diferite. În noiembrie, Kumm a lansat un nou single, „Eskimo”. Anul 2012 a reprezentat pentru Kumm împlinirea a 15 ani de activitate, sărbătoriți prin turneul național „Kumm 15 ani”. Turneul a debutat cu două concerte, în Cluj-Napoca (Flying Circus Pub, 19 octombrie 2012), respectiv București (Silver Church, 1 noiembrie 2012). Concertul din Cluj-Napoca i-a avut ca invitați pe foștii membri Dan Byron și Dominic Csergö, deschiderea fiind asigurată de formația Byron. Pe scena din București au mai urcat, în afară de cei menționați, Mani Gutău de la Urma și Artanu’. În data de 22 ianuarie 2013, formația a anunțat pe pagina de Facebook plecarea solistului Cătălin Mocan și continuarea activității trupei în formulă de cinci, cu Oigăn preluând rolul de solist principal. Kumm a confirmat de asemenea lucrul la cel de-al șaselea album de studio, programat inițial pentru lansare undeva în cursul anului. Primul concert în noua formulă a avut loc la Flying Circus Pub, în Cluj-Napoca, în data de 1 februarie; formația a avut-o invitată pe Călina Curticăpean la voce, colaborare care a mai durat o perioadă. Pe 17 mai, Kumm a lansat un videoclip pentru piesa „Să Nu Spui Nimănui”, videoclip care a fost produs de András Kovács. Cântecul a fost înregistrat cu Călina Curticăpean ca invitată la voce, fiind prima melodie în limba română a formației de la „Morsa” încoace. În vara anului 2013, muziciana de jazz Ana-Cristina Leonte a început colaborarea cu Kumm pentru concertele live, înlocuind-o pe Călina Curticăpean la voce. În 28 noiembrie 2013, formația Kumm a lansat un nou videoclip, pentru piesa „One in a Million”. Pe 29 noiembrie 2013, Kumm s-a numărat printre formațiile invitate la evenimentul „9 concerte pentru 9 ani” organizat de Radio Guerrilla cu ocazia celei de-a noua aniversări a postului.

În 6 februarie 2014, Kumm a lansat al șaselea album de studio, intitulat ”A Mysterious Place Called Somewhere. Concertul de lansare a avut loc la The Tube, în București, și i-a avut ca invitați pe Dan Byron (fostul solist al formației), Luiza Zan, Cristi Csapo (Grimus), Ana-Cristina Leonte și Călina Curticăpean. Concertului din București i-a urmat un turneu de promovare în țară, formația concertând la Timișoara, Oradea, Iași, Brașov și Târgu Mureș. Recenziile au fost pozitive, albumul fiind descris drept „o reafirmare a unei trupe de referință pentru industria muzicală românească” și „un medicament sonic pentru suflet”. În 16 iunie 2014, Kumm a susținut un concert în cadrul Guerrilive Radio Session la Radio Guerrilla, iar în 30 iunie Kumm a cântat în deschiderea concertului Billy Idol de la Cluj-Napoca, alături de Les Elephants Bizarres și RoadKillSoda. În toamnă, Oigăn a fost confirmat drept noul bass-ist al formației Robin and the Backstabbers. Între timp, Kumm a continuat concertele prin țară, bifând un concert la Focus Festival (Sibiu) alături de Omul cu Șobolani, Coma și Gojira și un altul în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași

În ianuarie 2015, Kumm a anunțat intenția de a sărbători 150 de luni de la lansarea celui de-al doilea album al lor, ”Confuzz, printr-un miniturneu național alături de Dan Byron, fostul lor solist din perioada 2001-2005. Turneul a început la finalul lunii ianuarie, continuând în februarie, și a inclus București, Cluj-Napoca, Iași și Galați. În 12 iunie, Kumm a cântat la Arenele Romane din București, în cadrul Street Delivery Nights, alături de Robin and the Backstabbers și byron. Pe 3 iulie, formația a susținut un concert în cadrul celei de-a cincea ediții a festivalului Rocker’s Challenge, în Sasca Română. În 7 august 2015, Kumm a cântat la Grădina cu Filme cu o componență modificată ce îi includea pe Anghel Mailat (Brum) la chitară bass și Tavi Scurtu la tobe în locul lui John Ciurea. Formația a luat pauză de concerte în anul 2016, cu excepția unui concert la Cluj-Napoca în cadrul We Are Rocking the City. În 1 iunie 2017, Kumm a concertat în cadrul primei ediții Caritabil Fest, un eveniment organizat în beneficiul a trei copii bolnavi de cancer aflați în recuperare. Concertul a marcat revenirea lui Cătălin Mocan la voce, după o absență de patru ani, și a lui John Ciurea la tobe.

DISCOGRAFIE KUMM:
Albume de studio:
Moonsweat March” (2000);
Confuzz” (2002);
Angels & Clowns” (2005);
“Different Parties” (2006);
Far From Telescopes” (2009);
A Mysterious Place Called Somewhere” (2014).
EP-uri:
Yellow Fever” (2003).
COMPONENTA TRUPEI KUMM:
Componența actuală:
Cătălin Mocan – voce (2005-2013; 2017-prezent)
Eugen Nuțescu (Oigăn) – chitară, voce, muzicuță (1997-prezent)
Dan Georgescu – chitară bass (2015-2004)
András Kovács – clape (1997-prezent)
Mihai Iordache – saxofon (2003-prezent)
John Ciurea – tobe (2010-2015; 2017-prezent)
Fosti membri:
DanByronRadu – voce (2001-2005)
Levente Keresztes – chitară bass (2000-2004)
Sorin Erhan – chitară bass (2008-2010)
Alexandru Miu – chitară bass (2010-2011)
Uțu Pascu – chitară bass (2004-2008; 2011-2014)
Zsolt Meier – saxofon (1997-1999)
Zoltán Petö – saxofon (2000-2003)
Joco Pap – tobe (1997-2000)
Dominic Csergö – tobe (1999-2009)
Paul Ballo – tobe (2009-2010)
Autor: Tudor Bolgar
Share This