Auzul veștii că francezul James Kent, cunoscut sub pseudonimul Perturbator, urmează să vină în România, pentru un concert în /Form Space, mi-a provocat ciudate sentimente. Pe de o parte, apetența acestui artist pentru muzica metal (în unele contexte anterioare actualelor sale abordări muzicale) este asemănătoare cu apetența aparent inexplicabilă a metaliștilor pentru darkwave-ul / electronic-ul / synthwave-ul / industrialul practicat de francez. Pe de altă parte, nu contest faptul cp omul își face treaba pe filmul lui, dar eu nu mă pup de nici o culoare cu aceste sonorități. În fine, curiozitatea de a conceptualiza ce anume apreciază metaliștii la un astfel de artist m-a determinat să iau din nou calea /Form-ului.

Nu voi intra prea mult în detalii tehnice, pentru că nu sunt stăpân. După înt/mpinarea unor probleme logistice, fapt care a condus la o am/nare inițială de o oră, consecință nedreaptă a fost că The Algorithm, grupul chemat să deschidă concertele Perturbator din cadrul acestui mini-turneu, nu a mai concertat, astfel încât pe scenă a intrat direct Perturbator și colegul său de la tobe. Au fost cele mai rapide load-in-uri și load-out-uri ever văzute de mine – big up pentru organizatori și pentru staff-ul tehnic din /Form! În pofida faptului că am fost avertizați că show-ul va cuprinde lumini puternice și stroboscoape, nu mi s-a părut tocmai așa. Mi s-a părut al naibii de ciudat și deplasat să-l vad aproape în continuu pe Perturbator dând din cap pe o astfel de muzică … not ok. Totuși, /Form-ul a fost și de această dată aproape plin și, în marea sa majoritate, publicul a reacționat pozitiv (și energic) față de ceea ce a văzut pe scenă. Piesele au fost doar instrumentale. Nici măcar între piese nu s-a intervenit cu speech-uri. Am observat, totuși, o construcție frumoasa în cazul aproape tuturor pieselor, acestea urmărind parcă un fir crescendo, o armonie consistentă. După toată nebunia cu întârzierea, mă așteptam ca concertul să dureze mai mult de o oră, totuși … dar nu. Nu realizez cum un astfel de artist este invitat la mai toate festivalurile mari de muzică metal, pentru că muzica pe care o prestează acum nu are nimic de-a face cu un astfel de festival. Totuși, rockerii s-au simțit fain în /Form. Printre piesele interpretate, s-au numărat: “Birth of the New Model“, “Neo Tokyo“, “Future Club“, “She Is Young, She Is Beauttiful, She Is Next”, “Corrupted By Design Excess“, “She Moves Like a Knife“, “Diabolus Ex Machina“, “Weapons for Children” si “Vantablack“.

Perturbator este numele de scenă al francezului James Kent. În vârstă de 26 de ani, acesta a fost chitarist în mai multe trupe de black metal. Prezențele “live” ale acestuia, în special în formulă de live band, sunt pe cât de rare, pe atât de spectaculoase pentru scene indoor. Perturbator are la activ 4 albume de studio (”Terror 404”, 2012;  ”I Am The Night”, 2012; ”Dangerous Days”, 2014 și ”The Uncanny Valley”, 2016), 7 EP-uri (”Night Driving Avenger”, 2012; ”Nocturne City”, 2012; ”The 80s Slasher”, 2012; ”Split with Protector 101”, 2013; ”Sexualizer”, 2013; ”The Uncanny Valley – Bonus”, 2016 și ”New Model”, 2017), 2 compilații (”B-Sides and Remixes, Vol. I”, 2018 și ”B-Sides and Remixes, Vol. II”, 2018), 7 single-uri (”She Moves Like a Knife”, 2014; ”She is Young, She is Beautiful, She is Next”, 2015; ”Assault”, 2015; ”Tactical Precission Disarray”, 2016; ”Vantablack”, 2017; ”Body/Prison”, 2018 și ”Excess”, 2019) și 3 videoclipuri (”She is Young, She is Beautiful, She is Next”, 2015; ”Sentient”, 2016 și ”Venger”, 2017).

Autor: Tudor Bolgar

Share This