Al 3-lea concert personal dintr-un week-end clujeano-zălăuan de poveste avea să se petreacă în seara de Sâmbătă, 4 Martie 2017, în Hard Club Cluj-Napoca. Trupele protagoniste? Pe cât de diferite stilistic şi conceptual, pe atât de grozave în prestaţiile live: Harmăsar (moldovenii folk / metal, inspiraţi din folclorul propriulu-i neam) şi Riot Monk (băimărenii alternative / stoner / grunge). În faţa unui public nu foarte numeros, dar receptiv şi cunoscător al trupelor, s-au creat premisele unei seri cu muzică de calitate.

În jurul orei 22:00, Harmăsar au urcat pe scenă pentru a ne oferi o porţie sănătoasă de folk metal, aşa cum spuneam, în bună măsură tributar folclorului şi mitologiei moldoveneşti. Pe cât de blazat şi lipsit total de creativitate a devenit folk metal-ul în ultimii ani, pe atât este de greu să găsesc trupe de acest gen care să mă impresioneze. Totuşi, să asculţi piese precum “Periniţa“, “Ciuleandra“, “Ş-aşa-mi Vine Câteodată” sau “Băsmăluţa” pe ritmuri făcute celebre de trupe precum Korpiklaani, Finntroll, Eluveitie, Amon Amarth sau Arkona, nu este puţin lucru, iar prezenţa naiului dă o notă de personalitate acestei trupe. Totuşi, de pe la jumătatea concertului, am început să îmi pierd răbdarea şi să aştept prestaţia trupei Riot Monk, întrucât, aşa cum am spus-o adineaori, nu sunt foarte impresionat de sonorităţile folk / viking / pagan. Publicul a fost receptiv şi chiar a încins câteva tentative de hore, cam stângace.

În cadrul acestui concert, primul al trupei în Cluj-Napoca, Harmăsar şi-au lansat albumul de debut, intitulat “Din Pământ“.

Playlist Harmăsar:

1. Daoi;
2. Naţiunea;
3. Moesia;
4. Pustono Ludo i Mlado (bulgarian folk song cover);
5. Şi-aşa-mi Vine Câteodată (romanian folk song cover);
6. Băsmăluţa (romanian folk song cover);
7. Porcu;
8. Tapae;
9. Ciuleandra (romanian folk song cover);
10. Vaslui 1475;
11. Coaiele (de Harmăsar).

Componenţa Harmăsar este:

Maxim Miller – voce, chitară
Daniel Bozu – chitară
Ștefan Gîlcă – chitară bass
Pavel Ungureanu – nai, fluier
Mircea Grosu – tobe

În jurul orei 23:00, au urmat pe scenă băimărenii de la Riot Monk, cu un sound eminamente diferit faţă de Harmăsar. Cu o vârstă respectabilă a celor 2 membri de bază ai trupei (Radu şi Mihai), dar şi cu un background muzical vast pentru toţi cei 4 membri (care a ajutat trupa să îşi închege construirea unui drum propriu), Riot Monk aduc puternic cu sound-ul grunge / stoner / groove de la începutul anilor ’90, adus în exponenţă de trupe precum Alice In Chains, Staind, Pantera, Down, Crowbar şi chiar Lynyrd Skynyrd, Soundgarden, Metallica, Nirvana, Nickelback sau Godsmack, ancorat oarecum înspre sound-ul alternative contemporan, păstrându-şi rădăcinile. Personal, am resimţit şi influenţe puternice de sludge de la trupe precum Kyuss, Clutch, Spiritual Beggars sau Alabama Thunderpussy. Asemenea, “EP 1“, care beneficiază de o producţie deosebită, în care absolut toate instrumentele se aud foarte clar, la fel şi în concerte, un mare punct bonus pentru această trupă este felul senzaţional, corect, în care se face auzită în concerte! Am remarcat faptul că atitudinea scenică a trupei (poate cu un plus pentru Lori) este mai prietenoasă faţă de cum ne-au obişnuit, în vremurile de glorie ale genurilor şi nu numai, etaloanele acestor genuri muzicale, lucru ilustrat şi de ceea ce am identificat ca fiind oarecum temele abordate cu preponderenţă de trupă: relaţiile interpersonale sau, pur şi simplu, bucuria de a cânta.

Riot Monk s-au format în anul 2014, în Baia Mare, din dorinţa de a exprima pasiunea pentru muzică şi de a readuce în spotlight sound-ul rough al metalului alternativ într-o lumină nouă şi fresh. În anul imediat următor, trupa a început să susţină deja numeroase concerte în Baia Mare (Route66, Rock’n Road, LogOut), Satu Mare (Lokomotiv), Oradea (Abyss), Cluj-Napoca (Jaxx American Restaurant, Flying Circus Pub), dar şi în Ungaria la Debrecen (Kaptar Klub), a participat la concursuri (Jaxx Rock Battle – locul II, GBOB România – formaţia cu cele mai multe premii obţinute în România), dar şi pe scene mari precum Plopstock Satu Mare, Dust Riders Moto Fest Satu Mare, Împreună Rezistăm Colectiv Baia Mare şi Christmas Rock Satu Mare. În luna Ianuarie 2016, trupa a lansat primul single, care a anticipat “EP 1”, pe care trupa l-a lansat în data de 12 Martie 2016. De asemenea, concertele s-au înteţit în acest an, trupa concertând în Baia Mare (Shadows Pub, Podul Viilor 9, Rock’n’Road Pub), Satu Mare (Backdoor), Cluj-Napoca (The Shelter, Jaxx American Restaurant), Tîrgu Mureş (Clubul Presei), Sibiu (Rock’n’Bike), Bucureşti (Club A) şi chiar şi în Ungaria (la Szentes), participând şi la câteva festivaluri: ARTmania Festival Sibiu (în cadrul semifinalei GBOB România care a precedat festivalul), Finala GBOB România 2016 de la Brasov, Focus Festival Sibiu, Posada Rock Câmpulung Muscel, Eurock Christmas Tîrgu Mureş şi Moş Crăciun E Rocker Baia Mare & Sighetu Marmaţiei. De asemenea, în acelaşi an trupa a filmat pentru Balcony TV Cluj.

Playlist Riot Monk:

1. This Tune;
2. A Kind Of Thank You;
3. Away;
4. Check My Brain (Alice In Chains cover);
5. Delicate;
6. So Long;
7. Enchanted;
8. improvizaţie;
9. Feel The Sun.
Componenţa Riot Monk este:
Radu Iaszberenyi (Radu) – voce şi chitară;
Mihai Goth (Mișu) – chitară, harmonica, voci adiţionale;
Lorand Czibere (Lori) – chitară, voci adiţionale;
Alexandru Szendrei (Alec) – tobe.
Autor: Tudor Bolgar
Share This