Seara de Vineri a adus o veritabilă descindere de moldoveni de dincolo de Prut în /FORM Space Cluj-Napoca. Spun că a fost “veritabilă”, întrucât moldoveni nu au fost pe scenă, ci destul de mulţi şi în public, ba chiar şi veniţi din alte oraşe! În total, cam 900 de omuleţi am fost curioşi să îi revedem pe cei de la Zdob Şi Zdub, şi sunt convins că, printre aceştia, ne-am numărat şi câţiva curioşi care să îi vedem (cel mai probabil, în premieră) şi pe cei de la Cuibul, care au avut onoarea de a deschide prestaţia “legendelor”.

Pentru noi, cei mai cu rock în sânge, aşteptarea concertului a fost destul de cruntă, având în vedere fundalul sonor de care am avut parte până în jurul orei 23:30, când, după mici probleme de sunet, cei de la Cuibul – formaţie cu 25 de ani vechime! – au urcat pe scenă. Însă, atât timp cât publicul s-a simţit bine pe durata “warm-up-ului”, micile mele impresii tind spre a deveni neglijabile.

Cuibul, formaţie despre care, deşi auzisem anterior din cântările pe care le-au mai avut prin ţară alături de Zdob Şi Zdub, nu ştiam mai nimic, a reuşit să mă impresioneze destul de mult, încă de la primele acorduri. Deşi combinaţia de funk fusion / jazz / latin / chillout nu reuşeşte, de cele mai multe ori, să mă impresioneze, cu atât mai mult din prima, timbrul vocal cald al solistei Lidia Scarlat, combinat cu prezenţa scenică plină de emoţie a acesteia şi cu prestaţia aparent lipsită de pampleziruri, dar plină de vână, a chitaristul Igor Dîngă – lider şi membru fondator al trupei, m-au prins din prima. Şi se pare că la fel a resimţit şi publicul, deşi mai nimeni nu le cunoştea piesele. Nu degeaba, trupei i s-a oferit ocazia să deschidă concertele unor trupe precum The Cardigans sau Morcheeba. Muzica lor, deşi aparent liniară şi construită între puncte finite, reuşeşte, totuşi, să impresioneze printr-o ritmicitate şi armonie deosebite. În mod deosebit, m-au impresionat piesele “Doina Rock ‘N’ Roll“, “Oraşul“, “Get Up, I’m Waiting” sau “Vise Elementare“. De asemenea, interesantă este şi prezenţa bass-ului acustic, care parcă dă o notă de melancolie întregului format din vers, muzică şi prezenţă. Au fost vreo 45 de minute despre care îmi amintesc cu plăcere şi pe care mi-ar plăcea să le retrăiesc.

Componenţa actuală a trupei Cuibul este următoarea:
Lidia Scarlat – voce
Igor Dîngă – chitară, voce
Andrei Boico – chitară bass
Stanislav Culcicovschi – clape
Serghei Petrenco – tobe, cajon

“Iar s-aude prin mahală, / Hohot, râs şi chiuială, / Mult alai şi forfoteală” … pentru că URMEAZĂ ZDOB ŞI ZDUB! Trupa asta mereu a avut acel ceva ce m-a fascinat. Nu-s instrumentişti cu calităţi de netăgăduit, nici vocea lui Roman nu se remarcă prin calităţi deosebite, dar felul în care ştiu să “se vândă” şi originalitatea cutezătoare de a combina stiluri muzicale aparent neconvexe (rapcore, hardcore, punk, folclor etc.) m-au determinat să apreciez mai mult şi mai mult acest grup, ale cărui concerte sunt veritabile experienţe de neuitat … pentru că, în concerte, sună mai bine decât pe albume şi fac o atmosferă absolut nebună! Nici n-au apucat să urce pe scenă Zdubii, că deja “îmbulzeala mare” era de “colo, colo, colo”! S-a urnit viforniţa în /FORM Space pe ritmurile piesei-intro “Dubstep + Fluer“! Cu un playlist care nu ţi-a lăsat loc de respiro, au urmat la rând: “Valera Punk“, “Nunta Extremală“, “Moldovenii S-au Născut“, “Basta Mafia“, “Vai Ş-amar De Capu’ Meu“, “Ţiganii Şi OZN“, “Videli Noch“, “Cuculeţul“, “Fluier“, “DJ Vasile“, “Mioriţa“, “Boonika Bate Toba” şi “Bună Dimineaţa“, înaintea unui pasaj semi-acustic surprinzător, gustat însă în egală măsură de public: “Om Cu Inima De Lemn” şi “Ursul” (cea mai recentă piesă a trupei, care pe mine m-a impresionat maxim, în parte şi prin versurile de actualitate). Spre final, în frumosul delir al publicului, înspre ora 2 a nopţii, seara a culminat cu “Everybody In The Casa Mare“, “Zdubii Bateţi Tare“, “Sunt Hoinar, Sunt Lăutar“, “Trece Vremea Omului“, înainte ca trupa să revină pentru un bis îndelung menţionat de public, pentru, desigur, piesa “Hardcore Moldovenesc“. Pe nerăsuflate, au trecut peste 2 ore, în care o adevărată sarabandă de instrumente, de la instrumentele clasice ale unei trupe rock la cobză, sitar, mandolină, organ, mellotron, acordeon, fluier, cimpoi, trombon, vioară, caval, telinka sau melodica, ne-au încântat şi răsfăţat toate simţurile, iar agitaţia (nu întotdeauna calculată – a se vedea momentul în care solistul Roman Iagupov s-a împiedicat pe scenă în urma unui triplu tulup) s-a transmis şi publicului, care nu s-a dezis nici măcar pentru o clipă de la a-şi da frâu liber energiilor. Bravo Cluj, Bravo Cuibul, Bravo Zdob Şi Zdub!

Membri trupei Zdob Şi Zdub sunt:
Roman Iagupov – voce
Sveatloslav Starus – chitară
Mihai Gîncu – chitară bass
Valeriu Mazilu – trompetist
Victor Dandeş – trombonist
Andrei Cebotari – tobe

Autor: Tudor Bolgar

 

Share This