Aflând noi că băieții de la Caustic vor lansa pe 27 septembrie primul lor album acustic, numit chiar “Acustic”, ne-a pocnit o curiozitate, așa că l-am luat la întrebări pe Elsis Matei, principalul vinovat de această ispravă.

De ce acustic? Care e povestea?

De obicei compun pe chitară rece. Părerea mea e că dacă o piesă sună bine acustic, atunci electric sigur va suna cel puţin la fel de bine. Invers .. e mai greu.
De multe ori, cântând pe acustică, prietenii, cei care mă auzeau, îmi spuneau că ar fi păcat să nu înregistrez piesele şi în varianta acustică. E alt feeling. E starea pură, neprelucrată a unei piese. Mai simplă, mai directă.
De mulţi ani aveam în plan albumul acesta. Cumva mi-am făcut timp şi am reuşit.
Am preluat şi 2 piese din perioada în care cântam în Buricul Pământului“Razna” şi “Ultima zi cu faţă de om”. Aş mai fi vrut încă câteva piese din acea perioadă… dar deja ajunsesem la 12 track-uri şi… am zis că sunt suficiente. Cine ştie… poate mai facem un album anul următor. 🙂
Cea mai grea parte a fost să găsim un instrument acustic bun. Până la urmă am găsit unul dar ni se împrumută câte o zi-două pe săptămână… Am încercat şi diverse frecvenţe pentru acordaj… Chitara sună puţin moale, nederanjant, am experimentat frecvenţe între 430 şi 440 Hz…
Cu ocazia asta am învăţat şi să cântăm mai bine. 🙂 Mai îngrijit. Mai atenţi la fiecare notă, sunet în parte. Când eşti într-un band electric… greşelile mici nu se observă de multe ori. Dar când eşti doar o voce şi o chitară… se aude orice sunet greşit… Eşti ca şi în fundul gol… 🙂
Ce să mai zic despre album? Este cel mai sincer album din viaţa mea. Cel mai direct. Cel mai curat. Cum spunea un prieten bun: “intră şi loveşte direct la ficat şi mă face să vreau să îmi fac bagajele şi să plec din România. Forever.”
Eu nu aş vrea asta. Mi-aş dori să vă facă să simţit că nu sunteţi singuri. Singurii nemulţumiţi. Singurii marginalizaţi. Singurii care suferă. Singurii singuri.
Mi-aş dori să vă ajute aşa cum m-a ajutat şi pe mine fiecare piesă pe care am reuşit să o scot afară din mine.
Sporlarock!

Am dat si noi cu urechea pe albului Caustic“Acustic” și tare ne-a plăcut și cum băieții ne-au trimis și cateva piese, o să le ascultați cu spor în programele Definite Rock.

Share This