În septembrie 2013, fanii rockului alternativ autohton primeau o veste proastă – formaţia The Mono Jacks luase decizia de a înceta activitatea. Motivele citate au fost personalităţile diferite ale componenţilor de atunci, precum şi sentimentul că proiectul ajunsese la final şi nu mai avea resursele necesare să continue.

Nu era prima dată când o trupa decidea să abandoneze lupta cu stihiile deseori nemiloase ale unei industrii imature şi descurajante. Oamenii nu s-au mirat dar au suferit.

Doi ani mai târziu, după ce şi-a regăsit energia şi pofta de muzică, The Mono Jacks a revenit mai unită că niciodată, decisă să-şi ducă destinul la bun sfârşit, fără abateri.

The Mono Jacks

Grupul va susţine un concert în data de 9 octombrie 2015, în Club Colectiv din Bucureşti, în cadrul Snow Fest Promo Party I, show ce anticipează evenimentul mai mare care va avea loc în staţiunea Les Deux Alpes din Franţa, în martie 2016.

Componență The Mono Jacks:Despre revenirea The Mono Jacks, concertul din octombrie şi multe altele, puteţi citi în interviul de mai jos, realizat cu solistul Doru Trăscău.

  • Doru Trăscău (voce, chitară)
  • Alex ‘Grim’ Tomescu (bass)
  • Dragoş Strat (chitară)
  • Mihai Popescu (tobe)

Inevitabil, prima întrebare este legată de separarea voastră din 2013. Pentru o scurtă perioada de timp, The Mono Jacks a încetat să existe, cel puţin “oficial”. Ce s-a întâmplat după aceea? Cum de aţi decis să reveniţi?
Inţial am avut intenţia de a reîncepe un proiect de unul singur şi de a îmi lua alături instrumentişti care să mă ajute în concerte. După o vreme, mi-am dat seama că nu va funcţiona pentru că, dacă e ceva în care cred, este ideea de trupă. Aşa că am început să caut oameni noi, am început să legăm prietenii noi şi apoi am revenit.

Am citit un interviu emoţionant realizat de revista Sunete. Accentul era pus pe dificultăţile pe care le întâmpina trupele într-un mediu cultural vitreg, dificultăţi ce duc, deseori, la blazare, la renunţare. Aţi spune că s-a schimbat, totuşi, în bine climatul muzical românesc, sau e la fel ca acum câţiva ani?
Nimic nu mai este la fel. Începând cu oamenii care vor să consume mai multă muzică de gen, continuând cu radiourile care sunt dispuse să susţină şi artişti din zona rock, şi culminând cu televiziunea care este pe moarte şi căreia i-a luat locul cu repeziciune internetul. E greu de făcut un pronostic pentru viitor dar senzaţia este că schimbarea va fi de bun augur.

Doru, ai declarat că ai redescoperit frumuseţea versurilor în limba română după ce te-ai lămurit că nu vei putea trăi din muzică în străinătate, cântând în engleză. Totuşi, multe trupe româneşti nutresc această speranţă – că, într-o bună zi, vor fi remarcaţi de Marile Străinătăţuri, mai ales pentru că muzica lor e în engleză. Ai o atitudine cinică faţă de aceste speranţe, având în vedere afirmaţiile tale?
Aş spune, mai degrabă, că m-am resemnat. Pe de altă parte, visul rămâne acelaşi, doar spaţiul sau mai bine zis graniţele sunt altele. Aşa că îi privesc cu admiraţie pe toţi cei care visează.

Concertul vostru de comeback din mai a fost primit excepţional! V-aţi aşteptat la un asemenea succes?
Noi am avut foarte multe emoţii. Ceea ce am reînceput în mai este doar un capitol dintr-o poveste mare.

What’s next for The Mono Jacks, în materie de lansări discografice, clipuri, turnee? Aveţi un plan concret?
Urmează o sumedenie de concerte, urmează şi piese noi şi fireşte un album care să cuprindă materialul la care lucrăm de ceva vreme. Toate la timpul lor.

Robin and the Backstabbers a semnat cu Roton. Credeţi că formaţia va influenţă pozitiv zona mainstream sau se va întâmpla opusul? Vor fi asimilaţi de acesta şi transformaţi în altceva?
Da, e un semn bun acela că Roton a semnat R.A.T.B.. Ultima dată când casele de discuri semnau trupe rock se întâmpla undeva pe la începutul anilor 2000, pe vremea când cântam cu AB4. De-atunci, interesul pentru rock a amorţit încet-încet.

Cum va influenţa asta industria? Păi e simplu: dacă un artist rock are şansa să fie susţinut cu fonduri serioase înseamnă că va fi mai prezent pe scena muzicală. Asta se traduce într-un fel de “iată că există şi altceva”.

România a sărit câţiva paşi importanţi în dezvoltarea unei industrii. Major record labels care să investească în rock nu au existat iar, acum, odată cu era digitală, totul pare un talmeş-balmeş. Cum vedeţi problema industriei muzicale din acest punct de vedere – al schimbărilor generate de “the digital era” şi a picajului casei de discuri convenetionale? Cum ar putea muzică alternativă să devină o afacere lucrativă în România?
Dacă aveam răspunsul la această întrebare, trăiam din muzică. Dar nu îmi pierd speranţa că o să ajung să înţeleg iţele showbizului românesc.

Să vorbim şi despre concerte. Aveţi foarte multe show-uri, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe fani! Felicitări. În dată de 9 octombrie veţi concerta la Snow Fest Promo Party, şi apoi, în martie, veţi cânta în Franţa la Snow Fest. Vă entuziasmează ideea de a concerta peste hotare?
Concert = entuziasm. Emoţia e de fiecare dată acolo. Ceea ce e diferit “afară” este faptul că ai ocazia să cânţi unor oameni noi, oameni care nu te-au auzit poate nici măcar o dată.

Cum arată setlistul vostru acum? Vor avea parte fanii de clasicele MJ? Vom asculta melodii noi?
Setilstul actual este un mix între piesele vechi şi compoziţiile noi cu o paritate aproape perfectă.

The Mono Jacks vor cânta alături de Grimus şi Positive John în data de 9 octombrie 2015 în Club Colectiv din Bucureşti, la primul Snow Fest Promo Party din seria de 3, ce anticipează Snow Fest-ul care va avea loc între 19 şi 26 martie 2016, în celebra staţiune montană Les Deux Alpes, a doua ca vechime din Franţa.

Share This