Întâmplători (sau poate nu), în urma unui email interesant, am descoperit o trupă românească fix în Marea Britanie. Așa că ne face mare plăcere să vi-i prezentăm pe Electric Tuxedo.

Electric-TuxedoÎn mod oficial trupa a apărut cândva în Decembrie 2014. Inițial eram doar Horia Stancu (compozitor  principal și chitară bas) și Andrei Sora (voce și chitară). Câteva săptămâni mai târziu l-am cooptat pe Cătălin Răzleț-Condu (tobe). Alegerea membrilor trupei nu a fost întâmplatoare: Andrei și Horia se întâmplă să fie veri, și Cătălin și Andrei se întâmplă să fie foşti colegi de liceu, toți trei cantând unul cu altul în diverse proiecte ce preced Electric Tuxedo.

 

Perioada decembrie 2014-octombrie 2015 a fost dedicată compoziției. Rezultatul a fost ascultat prima data pe scena The Garage, în Londra, în cadrul festivalului de muzica romanească „fEast”. Am cântat în prima seară, în deschiderea celor de la Robin and the Backstabbers și OCS, sase dintre cele doisprezece piese pe care le compusesem. De atunci au urmat alte concerte în care au fost cântate multe dintre piesele compuse anterior. Dintre acestea au fost alese cele mai bune cinci (noi așa credem!) pe care le-am înregistrat la studioul Univibe din Birmingham (alături de producătorul Dan Willet) și masterizat la Parr Street Studios în Manchester.

 

ET-CircusEP-ul se va numi „Circus” și are coperta pictată de artistul Victor Fota. Coperta ilustrează atmosfera generală a EP-ului, cautând în același timp să captureze elemente cheie ale acestuia, cum ar fi titlurile pieselor (“Chess”, “Supernova”, “Failed Geometry”). Dintre toate piesele albumului imaginea coperții se asociază cel mai bine cu piesa “Chess”, atât prin elementele esențiale din imagine (tabla de şah înmulțită de patru ori, cu cele doua personaje duelându-se), cât și prin senzația de ritm alert şi foarte dinamic ale acestora.

 

Dacă ar fi să rezumam viziunea trupei într-un singur concept, acesta ar fi emanciparea nebuniei muzicale, element ce s-a cam pierdut în ultima vreme, cel puțin în muzica rock. Numele sintetizează bine direcția muzicala a trupei. Tuxedo, fracul, e de cele mai multe ori alăturat cu un formalism pe care îl găsești pe scenele de muzică clasică. Deși nu sunăm ca orchestra Ateneului, avem multe elemente comune cu materialul muzical pe care aceștia îl cântă. Înlănțuirile de acorduri, rezolvarea disonanțelor, gândirea polifonică și relația melodie-armonie apropie piesele, cel puțin pe hârtie, de muzica barocă, clasică, și romantică. Desigur, toate aceste elemente sunt cantate cu foarte mult distors, amplificate, pe instrumente electrice. De unde și Electric Tuxedo.

 

Curajul de a aborda mai multe stiluri nu numai pe un album, dar și pe o singură piesă, de a folosi instrumentele într-un mod atipic și de a expune ascultătorul la un nivel de energie ridicat și constant nu ne fac neapărat originali (trăim totuși în postmodernism!), dar ne fac să ne creăm o anumită identitate în sfera muzicii rock autohtone.

Facebook: /ElectricTuxedo
YouTube: /ElectricTuxedo
Soundcloud: /electrictuxedo
Instagram: /electrictuxedo
Twitter: @ElectricTuxedo

Să le urăm bun venit așadar, iar piesele lor intră de acum în playlist-ul Definite Rock. Dacă vreți să-i vedeți live, veniți la Năvodari, la Spellground Festival (12-14 august).

Share This