Asociația Ance Europe, prin președintele ei Bianca Michi Nema și cineastul Cristian Radu Nema prezintă evenimentul ”Eminescu, eternul Phoenix” duminică, 28 ianuarie 2018, ora 18:00, la Palatul Noblesse din București (str. Sfinților nr. 7).

Evenimentul este menit să aducă în atenția publicului larg influența imaginarului eminescian în muzica ușoară românească, cu preponderență folk și rock, din perspectivă estetică și istorică.

Dezvoltată în anii șaizeci, muzica românească folk și rock continuă până în prezent să încânte un număr foarte mare de melomani atât prin estetica sa modernă, cât și prin mesaj. Proiectul își dorește să realizeze o dezbatere culturală între diferite generații în scopul punerii în valoare a importanței pe care poezia eminesciană a avut-o în formularea unui mesaj național și militant în muzica românească, inclusiv în perioada de cenzură, precum și a rolului pe care muzica românească l-a avut în distribuirea și popularizarea poeziei lui Eminescu la nivelul maselor.

Evenimentul va fi complex și va conține mai multe componente. Prima componentă constă într-o dezbatere adresată publicului larg, dar și specialiștilor în domeniul literaturii și muzicii, care își propune să puncteze elementele cheie ale imaginarului poetic eminescian prezent în muzica românească și influențele pe care le-a avut aceasta în spațiul cultural românesc din anii șaizeci și până în prezent. Dezbaterile vor aduce laolaltă membri ai unor formații de muzică, scriitori, critici muzicali și literari, reprezentanți ai unor asociații culturale, reprezentanți ai presei.

La dezbatere vor participa, în calitate de vorbitori, următorii:

1. NICU COVACI, fondator al formației Phoenix – compozitor, chitarist, pictor și grafician cu o activitate artistică impresionantă atat la nivel național, cât și internațional, autor al volumelor „Însă eu, o pasăre” și „Giudecata înțelepților”

2. DORU IONESCU, jurnalist și critic muzical, realizator a numeroase emisiuni radio-TV în nume propriu, între care „Timpul Chitarelor”, „Remix”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cântec”, ”UndergROund”

3. GEORGE ANCA, Profesor universitar doctor, eminescolog, președinte fondator al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

Ulterior dezbaterii va avea loc un show exclusiv susținut de către formația Phoenix în componența actuală cu piese pe versuri de Mihai Eminescu (de exemplu „Scrisoarea a III-a” sau “Un Phoenix e o pasăre-n vechime”), dar si alte cântece de o mare sensibilitate estetica. Invitat special este muzicianul aromân Stelu Enache, care va oferi o interpretare unica piesei “Cântec-lu cucuveaua-lliei”.

Intrarea este liberă.

Share This