Autor: Tudor Bolgar

Când băieţii s-au apucat sã lucreze la compoziţiile proprii, iar primele piese a ceea ce ulterior avea să devină KATARA au prins contur, Althar si Robi au luat decizia de a cânta despre blesteme. În 2015, când trupa era aproape gata sã iasă în faţa publicului dar nu avea un nume, ideile au început sã curgã din toate pãrţile, fiecare membru de pe atunci venind cu propriile sale idei referitoare la numele care să îi definească, astfel încât, dacã tot au ridicat “blestemul” la rang de laitmotiv, era logic ca băieţii sã aleagă un nume care sã se potriveascã cu ceea ce prezentau scenic şi faptic, în cuget şi-n simţiri.

Astfel, în luna Ianuarie 2014, se naşte KATARA, sub inspiraţia faptului că, în limba greacă, acest cuvânt înseamnă “blestem”. KATARA a fost prelucrată prin aşchierea trupelor SHEOL (din care au provenit Robi (Robert Both) la chitară bass şi Althar (Arthur Kiss) la chitară, trupă care se afla în căutare de vocalist şi toboşar) şi un alt proiect, de asemenea arădean, care îi avea pe Silviu Ţira la chitară şi Leontin Atănăsoaei la tobe. Lor li s-a alăturat Krihakk (Cristian Chesa) la voce, trupa devenind completă: voce, două chitări, chitară bass şi tobe. Primul concert sub semnul KATARA a avut loc caracter caritabil, pentru ajutorarea victimelor accidentului de la Clubul Colectiv din Bucureşti, în data de 14 Noiembrie 2015, în Club Flex din oraşul de baştină, în compania trupelor ApocalipS, Progresiv, Mere, Underdose, Corso, SlyStyle, Unity Of Opposites şi Lifeline. După primele 3 concerte în această formulă, toboşarul Leontin Atănăsoaei pãrãseşte trupa, în locul acestuia Lupu (Alexandru Sîrbu) devenind cel de-al 5-lea blestem. În fond (dar şi în formă), blestemul este un mod accesibil şi inevitabil de a privi ciclicitatea vieţii, toţi suntem blestemaţi să ne naştem doar ca să murim. Viaţa este trecătoare, unii privind-o ca pe un lucru rãu, pe când alţii (printre care şi membrii trupei) înfruntã acest blestem si rãmân cu capul sus, încrezãtori în sine cã pot trece peste orice şi pot să se bucure la maxim de viaţã. La fel se comport şi cursivitatea, pliă de izbelişti a arădenilor de faţă.

În 2017, trupa câştigă semifinala naţională de la Timişoara, iar, mai apoi, chiar şi finala naţională OSTRING de la Cluj-Napoca, calificându-se în finala internatională a competiţiei, desfăşurată în cadrul Rock’N Iaşi, în cadrul căreia trupa s-a clasat pe locul al 2-lea. Acesta poate fi considerat apogeul festivalier de până în prezent al trupei. Din punctul de vedere al prezenţei pe scenele unor festivaluri importante, probabil că cea mai importantă este prezenţa la Midalidare Rock In The Wine Valley, care a avut loc în Bulgaria şi a reunit trupe şi artişti de prestigiu precum Gotthard, Dee Snider, Doro, Dirkschneider etc. Un alt apogeu concertistic este prima prezenţă a grupului la Bucureşti, în cadrul ediţiei de debut a Metal Gates Festival, în compania unor trupe precum Primordial, Swallow The Sun, Saturnus etc. De asemenea, în vara anului trecut, KATARA a concertat la Bucovina Rock Castle, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în compania unor trupe precum Primordial (din nou), De Staat, 1000mods, Jinjer, Bucovina, Luna Amară, Implant Pentru Refuz, Dirty Shirt, DorDeDuh, Robin And The Backstabbers etc. Tot ca o apariţie semnificativă, KATARA a concertat şi în cadrul Rivulus Dominarum Metal Fest (Baia Mare), alături de trupele Sick`s Generation, Ethernus, Gothic, Treasondom si Serpent Stream.

Şirul blestemelor pentru KATARA a prins şi mai mult contur în ultimii 2 ani. Astfel, la finalul anului 2017, Ţira şi Lupu părăsesc trupa, în locul celui din urmă fiind cooptat pentru o perioadă scurtă de timp Cosmin Bîscă, care la rândul său, în anul 2018 a părăsit Aradul pentru Cluj-Napoca şi, implicit, şi trupa, fiind înlocuit cu Beni Ursulescu. În cele din urmă, în vara anului trecut, Krihakk decide să devină decident al Marii Britanii, astfel încât, după o scurtă perioadă, presărată cu căutări intense, la voce a fost cooptat sătmăreanul Arnold Biro (ex-Unknown Scar, ex-Smog etc.), acesta aducând un plus de melodicitate trupei prin faptul că performează şi la vioară. De altfel, încă din anul 2011, pe când exista trupa SHEOL, acesta a cerut câteva dintre piesele trupei, pentru a înregistra elemente de vioară pe ele. De la prima ascultare a pieselor înregistrate cu acest nou instrument, inevitabil gândul ne duce spre pionerii death metal-ului melodic, At The Gates, si al lor album de debut “The Red in the Sky Is Ours”. Primul concert KATARA în noua şi, totodată, actuala formulă, a avut loc în cadrul Flex Fest Arad 2018, alături de trupele DorDeDuh (din nou), Sur Austru, Things To Come, Domination, Unity Of Opposites, Groovernatores şi Bring Floyd.

Ca un corolar emergent activităţii bogate a trupei în cei peste 3 ani de existenţa, KATARA a lansat, în data de 4 Ianuarie 2019, albumul de debut “The End”, care are o lungime totală de 47 de minute și conține 9 piese. Pe palierul liric, acest album de debut are ca teme de referinţă: moartea, pierderea, tristeţea, suferinţa, iluziile neconcretizate ale vieţii, blestemele şi sfârsitul lumii. Muzical, acesta este pironit în limitele unui old school death metal fără compromisuri, cu inserţii simfonice datorate viorii. Dincolo de acest caracter organic, albumul “The End” este bogat, abundant, cu o vioară care adaugă câteva pete de culoare peisajelor muzicale. Cele 9 piese, ca de altfel toate piesele KATARA, sunt compuse de Althar, Robi şi Silviu, albumul fiind înregistrat timp de 4 luni, în regie proprie.

Specificitatea arădenilor stă, în primul rând, în faptul că inserează puternice valenţe simfonice într-un old school death metal apăsat, altminteri un gen muzical extrem de puternic angrenat în pânzele unui trecut glorios la începutul anilor ’90, dar ştirbit în plenitudinea-I calitativă de valenţe specific contemporane. Până şi faptul că membrii sunt ascultători si de muzică clasică, jazz, blues sau rhythm and blues, se resimte în muzica arădenilor, presărată cu virtuozităţi non-metal. În plan secundar, dar deloc nesemnificativ, este apreciabil modul în care KATARA, în orice componenţă pe care a avut-o şi suntem convinşi că o va avea, nu numai că încearcă, dar chiar şi reuşeşte să păstreze o balanţă între duritate şi sensurile ascunse ale cuvintelor, prin creionarea unei punţi valorificată prin sentimentul de unitate între fanii trupei, menit să deschidă preferinţele muzicale ale ascultătorului “supărat” spre genuri convex diversificate.

Până în acest moment, a fost blestemat publicul (cel mai adesea, fidel şi deja format, fapt confirmat prin faptul că, în majoritatea acestor oraşe, KATARA a concertat deja de mai multe ori) din Bekescsaba (Ungaria), Mogilowo (Midalidare Rock In The Wine Valley, Bulgaria), Baia Mare, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Deva, Iaşi, Oradea, Păuleşti (Northwest Gathering Satu Mare), Satu Mare, Suceava, Timişoara, Zalău şi, desigur, Arad. Pentru anul 2019, KATARA îşi propune lansarea unui videoclip pentru piesa “Within”. Pentru anul anul 2020, KATARA plănuieşte lansarea unui nou album, o nouă etapă diferită prin cursivitate faţă de ceea ce este “The End”.

Arnold – Vocals / violin
Althar – Guitar
Roby – Bass Guitar
Beni- Drums

Ne putem păstra în legătură aici:
Facebook: https://www.facebook.com/katarabandofficial/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC8gpSzeyf-cVgVMzmjjL34w
Bandcamp: https://katara-romania.bandcamp.com/
Email; katara_band@yahoo.com

 

 

Share This