La doar un an și 5 luni distanță după ce au vizitat cele două orașe în cadrul precedentului turneu european, norvegienii de la Leprous vor reveni în București (Quantic Club, Luni 17 Februarie 2020) și Cluj-Napoca (/Form Space, Marți 18 Februarie 2020), de data aceasta pentru a promova cel de-al șaselea album de studio, intitulat “Pitfalls”, lansat în data de 26 Septembrie 2019, secondati fiind de trupele Klone si Maraton.
 
Pentru concertul de la București, bilete în avans se pot achiziționa de AICI, la prețul de 74,17 lei bucata. În acest moment, pentru acest concert mai sunt în vânzare mai puțin de 100 de bilete. Pentru concertul de la Cluj-Napoca, bilete în avans se pot achiziționa de AICI, la același preț.
 
Într-o scenă în care este rar să se iasă în evidență și să se facă ceva cu adevărat unic, uneori un diamant strălucește. Cel mai recent diamant care strălucește pe scena internațională este trupa norvegiană Leprous. După lansarea a trei albume de studio: “Tall Poppy Syndrome” (2009), “Bilateral” (2011) și “Coal” (2013), ultimele eforturi creative muzicale ale trupei Leprous, de pe albumul “The Congregation“, subliniază minunata maturitate pe care trupa a dobândit-o și continuă să o dobândească în numeroasele turnee însușite pe mai multe continente. Acest penultim album, lansat în Mai 2013, a creat o platformă puternică pentru Leprous, fie ea spre presă, fani sau promoteri și a arătat un imens pas în sus pentru trupă, la diferite niveluri. Se pare că toată lumea s-a trezit ca să miroasă cafeaua când a fost lansat acest album “Coal“. Și, după cum știe toată lumea, cărbunele se transformă în diamant în timp. După ce a rulat întreaga Europă într-un turneu masiv de 7 săptămâni, care a avut loc în toamna anului 2013, în promovarea albumului “Coal“, luând parte, de asemenea, la numeroase festivaluri europene și americane, Leprous și-a sporit semnificativ contingentul de fani. “The Congregation“, cel mai nou album Leprous, este expresiv, întunecat și atrăgător într-un mod care se târăște sub piele și învinge toate simțurile. Versurile adânci, care țin umbră unor subiecte serioase ale vieții moderne, sunt aranjate cu majuscule în aranjamente muzicale clare, clare și extraordinare. Dezvoltat și avansat în comparație cu oricare dintre albumele anterioare ale trupei, “The Congregation” păstrează încă identitatea autentică și recunoașterea. Momentele în care surpriza, experiența și explorarea liberă în cadrul muzicii lor sunt cele care-și construiesc forța, își alimentează puterea și le fac atât de speciale. Trupa nu a avut niciodată tendințe de imitare a altor artiști și, mai important, acest album arată actul curajos și arta de a nu se copia nici măcar pe ei înșiși. “The Congregation” a dat un ton proaspăt, inovator și nou în sfera muzicală a trupei Leprous. De la piesa de deschidere ascuțită și concisă “The Price“, prin “Rewind“-ul omniprezent și über-incitant, la “Moon” și puternica, dar în același timp timp întristata “Slave“, Leprous îl ia pe ascultător prin toate colțurile din camera emoției. Acești tineri norvegieni sunt un act extrem de divers, care citează influențe variind de la Massive Attack, Radiohead, Arvo Pärt până la Gojira, ca ingrediente fine ale stilului lor unic și versatil. Dar concertele de față sunt despre ”Pitfalls”, o nouă etapă în cariera Leprous
 
Componența trupei Leprous:
Einar Solberg – voce, sintetizatoare
Tor Oddmund Suhrke – chitară
Øystein Landsverk – chitară
Simen Daniel Børven – chitară bass
Baard Kolstad – tobe
 
Cele doua concerte vor fi deschise de grupurile Klone si Maraton. Klone este grup francez de metal / grunge / progressive rock / pop, infiintat in anul 1999 si influentat mai mult sau mai putin masiv de nume precum Anathema, Gojira, Opeth, Hacride, Trepalium, devin Townsend, Alice in Chains sau Porcupine Tree.  In cadrul acestui turneu,grupul din Pitiers isi promoveaza cel mai recent album de studio, intitulat “Le Grand Voyage” si aparut anul trecut. Acesta este cel de-al saselea album de studio marca Klone, dupa “Duplicate” (2004), “All Seeing Eye” (2008), “Black Days” (2010), “The Dreamer’s Hideaway” (2012) si “Here Comes The Sun” (2015), carora li se adauga EP-urile “High Blood Pressure” (2004) si “The Eye of Needle” (2011), 2 demo-uri (“Demo 2002” si “Demo 2003”), un split-CD cu 7th Nemesis si Zubrowska (“Reader’s Choice”, 2009) si un live album (“Unplugged”, 2017). De-a lungul celor peste 20 de ani de existenta, Klone a avut ocazia de a se exrima scenic alaturi de nume ilustre, cum ar fi: King’s X, Gojira, Devin Townsend, Helmet, Orphaned Land si Anneke van Giersbergen.
 
Componența trupei Klone:
Yann Ligner – voce
Guillaume Bernard – chitară
Aldrick Guadagnino – chitară
Enzo Alfano – chitară bass
Martin Weill – tobe
STUDIO:
Yann Ligner – voce
Guillaume Bernard – chitară
Aldrick Guadagnino – chitară
Jean Etienne Maillard – chitară bas
Matthieu Metzger – saxofon/sample-uri
Morgan Berthet – tobe
 
Maraton este, asemenea Leprous, un grup norvegian de progressive rock, format în urmă cu 10 ani la Oslo, care prin intermediul acestui turneu care va ajunge în Dortmund, Strasburg, Grenoble, Fribourg, Graz, Istanbul, Tel Aviv, Atena, București, Cluj-Napoca, Budapesta, Cracovia, Varșovia, Gdansk, Nijmegen, Savigny, Toulouse, Porto și Lisabona, își va promova albumul de debut, intitulat ”Meta”, album care urmează să fie lansat în data de 26 Aprilie 2020. Maraton a fost descrisă ca fiind o trupă ”rușinos de melodică”, însă pocmai pentru a contra acest val de critici, Maraton caută (și reușește bine) să îmbine stiluri de prog, rock și chiar pop într-un melanj plăcut urechilor, astfell încât comparația cu trupe conaționale de la Leprous, The Mars Volta și Muse la A-Ha, pe cât de ciudată ar părea, pe atât de acoperită de veridicitate este. Venind dintr-o țară exponențială pentru prog rock-ul contemporan, cum este Norvegia, Maraton a reușit, în anul 2018, să se claseze pe primul loc într-un top autohton vizând cele mai difuzate trupe de prog rock din Norvegia aflate la debut, Totodată, Maraton rămâne singurul grup norvegian care a reușit să concerteze pe scene ale renumitului festival norvegian Roskilde având la activ la acel moment un singur single lansat. Este clar pentru oricine ascultă piese cuprinse pe albumul ”Meta”, faptul că Maraton prezintă un peisaj sonor debordând de virtuozități tehnice, tobele având o precizie metronomică, bass-ul fiind rupt parcă de pe această planetă, chitările fiind menite să completeze acest peisaj nu doar muzical de calibru, vocea fiind aproape sacră. Maraton aproape că și-a creat un obicei din a susține mai mult decât concerte, ci chiar veritabile experiențe live energice și pline de sincretism, concertând în trecut în aceleași conjuncturi scenice cu Enslaved, Leprous, Mando Diao, Circus Maximus etc.
 
Componența Maraton:
Frank Røe
Fredrik Bergersen Klemp
Vegard Liverød
Jon Vegard Næss
Magnus Johansen
 
Autor: Tudor Bolgar
Share This