Asociația Sunetul Muzicii organizează
CONFERINȚA DE PRESĂ
la Ceainăria Doamna T (Str. Eroilor 10, Cluj-Napoca)
marți 5 decembrie, la ora 14.00

Unde se va povesti despre lansarea:
unui volum de poezii semnat de Iris-Adina Morar “Cu lumea într-o gară”
și a materialului discografic de debut al duetului Cantellion: “Ceva despre Timp”

DESPRE Cantellion

În mai 2015, Cătălin Moraru și Iris-Adina Morar s-au cunoscut prin intermediul unei cunoştinţe comune la un concert Luna Amară din Cluj, unde Cătălin cânta solo în deschidere. După un timp, pasiunea lor comună pentru muzică duce la înființarea proiectului Cantellion în 2016.

În această formulă, în vara anului 2017 duetul a câştigat locul I la festivalul naţional de muzică “Baladele Dunării” din Galaţi şi premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul muzical “Folk’n’Iaşi” din acelaşi an.

Piesa de debut a trupei este “Hei, dragoste!”, este inclusă pe EP-ul “Ceva despre Timp”, alături de alte trei compoziţii.

La piesa “Hei, dragoste!” muzica este compusă de către Cătălin, iar Iris semnează versurile. Cadrele pentru videoclip au fost filmate la începutul anului 2017 de către Radu Beligăr în masivul Rarău la Pietrele Doamnei şi în Cheile Turzii iar clipul a fost montat de Marieta Manolache.

EP-ul de debut Cantellion,
“Ceva despre Timp”, va fi lansat
împreună cu volumul de poezii
semnată de Iris-Adina Morar, “Cu lumea într-o gară”

la CONFERINȚA DE PRESĂ
care se organizează la:
Ceainăria Doamna T
din Cluj-Napoca
marți 5 decembrie
de la ora 14.00

tot la ceainăria Doamna T
din Cluj-Napoca are loc
CONCERTUL DE LANSARE
joi 7 decembrie, 2017

Recitalul duetului începe la ora 20.00
Intrarea este 15 lei, de la ora 19.00,
Iar spectatorii primesc un ceai gratis

DESPRE Iris

Iris-Adina Morar (n. 19.OCT.1992 la Satu Mare) își desfășoară activitatea în cadrul Institutului de Cercetare în Medicină IMOGEN, ca fizician medical la Cluj.

Pasiunea pentru muzică i-a fost descoperită încă de la grădiniţă de către părinţi, pe care Iris îi trezea în fiecare dimineaţă cântând diverse cântece pentru copii. Pe tot parcursul claselor gimnaziale şi inclusiv a liceului, Iris va participa la olimpiadele de limba şi literatura română și matematică, unde reuşeşte să obţină calificative frumoase.

În 2010 Iris-Adina Morar este numită în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Satu Mare şi preşedinte al Regiunii de Nord-Vest a Consiliului Naţional al Elevilor. Iris Morar devine realizator şi prezentator la “30` DESPRE NOI”, emisiune TV la Satu Mare care avea să mediatizeze tinerele talente şi olimpicii judeţului Satu Mare.

Afinităţile pentru muzică şi literatură se restabilesc în 2015 când Iris scrie primele poezii care vor fi incluse în volumul său de debut: “Cu lumea într-o gară” (2017). Câteva dintre aceste poezii devin ulterior versuri pentru piesele trupei Cantellion (înființată în 2016), formaţie în care Iris este solistă alături de Ionuţ Cătălin Moraru.

Cantellion

In timpul scolii primare, Cătălin Moraru (n. 29.AUG.1989 la Dorna Candrenilor / Suceava) incepe sa cante la muzicuta inregistrandu-se la casetofonul achizitionat cu banii castigati la colindat.

Ajuns la Cluj cu facultatea în 2008, Catalin Moraru a fost solist de thrash metal la Skullp (2010-12) și infiinteaza formatia Holy Motors în 2014 (alături de fratele lui Sorin, care este basist la Luna Amară). În paralel cu Holy Motors, Catalin sustine o serie de concerte acustice solo in mai multe cluburi clujene, iar in 2017 lanseaza primul material solo, EP-ul “Aiming for zenith”, sub titulatura Flamorouse.

In paralel cu activitatea muzicala, Catalin este si alpinist-amator. Cantautorul a întreprins o expediţie proprie pe Montblanc (4810 m), a escaladat cel mai înalt vârf din Austria, Munţii Jura şi Alpii Francezi. În iunie 2017, a făcut parte dintr-o echipă internaţională care a escaladat cel mai înalt vârf din Europa (Vârful Elbrus, Caucas, 5642 m), iar prin această expediţie el a comemorat „Anul Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz – 100″.

DESPRE Volumul de poezii
“Cu lumea într-o gară”
de Iris-Adina Morar

Volumul de poezii “Cu lumea într-o gară” a cărei autoare este Iris-Adina Morar va avea lansarea marți 5 decembrie la ceainăria Doamna T, pe Str. Eroilor 10. Titlul nu este întâmplător, volumul cuprinzând poeme cu teme diverse, asemenea discuţiilor care ar putea avea loc într-un cadru populat de minţi diverse. De la dragoste la filozofie, de la revoltă la muzică, pe toate le putem regăsi printre tematicile poemelor, autoarea alegând să publice toate creaţiile sale concepute începând cu toamna anului 2015. De talentul său scriitoricesc ea a fost conştientă încă din şcoala generală, dar până acum nu s-a gândit niciodată să dea contur acestui vis. Dacă acest talent este sau nu o moştenire, nu putem fi siguri, dar am putea găsi răspuns în faptul că bunicul lui Iris a fost Ivan Fedko, primul scriitor în proză de limbă ucraineană din România.

“Cu lumea într-o gară” este un volum de debut, acesta reprezentând prima carte de vizită a tinerei. Iniţial ea nu pornise la drum cu gândul de a-şi publica creaţiile în mod obligatoriu, dar pe parcurs a fost încurajată să facă acest pas de mai mulţi oameni de litere precum scriitoarea Ana Vacarciuc (prima care i-a descoperit creaţiile), poetul George Vulturescu, poetul Victor Constantin Măruţoiu, editorul Aurel Pop şi alte nume, cărora Iris le rămâne recunoscătoare. Totodată, un alt mod de a garanta validitatea creaţiilor tinerei o reprezintă publicarea câtorva dintre poezii în Revista Trimestrială de Cultură “MĂRTURII CULTURALE”, nr.2, aprilie-iunie 2016 şi câştigarea premiului “Emil Isac” în cadrul Festivalului Naţional Literar “VOX NAPOCENSIS”, ediţia a XVI-a, organizat la Cluj-Napoca în octombrie 2017.

Pentru editarea acestui volum, a existat o colaborare cu editura sătmăreană Citadela, sub îndrumarea editorului Aurel Pop, finanţarea revenind autoarei. Cartea se poate achiziţiona în cadrul lansării din 5 decembrie, sau direct de la autoare.

Share This