Am primit un mesaj de la liderul trupei Cri Gri, o poveste pe care puțini o știu și, din păcate, și mai puțini și-o aduc aminte. Și nu e bine pentru sănătatea nostră ca nație să uităm.

Bună! Sunt Ștefan Mardale liderul grupului CRI GRI. În primul rând felicitări pentru realizarea acestui post. În afară de faptul ca îmi reamintiți piese vechi, aflu si trupe sau melodii noi de care nu auzisem deși ascult mult rock românesc. Spre exemplu trupa Natif. Aș vrea să vă propun o piesă din 2006.

În 2010 se împlineau 21 de ani de când, pe 21 Decembrie 1989, la ora 17.30, în față la Sala Dalles, Micky Rockerul era împușcat mortal. Cu două săptămâni înainte de acest 2×21 am trimis mai bine de o mie de mailuri la tot ce inseamna post de radio romanesc. Trimiteam un material cu rugămintea ca să se difuzeze în jurul orei 17.00 măcar începutul piesei “Baladă Pentru Fiul Pierdut” (text L. Blaga), acolo unde Chris Tănăsescu citește cele scrise pe crucea lui Micky. Asta ar fi durat mai puțin de 30 de secunde.

 

Un singur răspuns am primit de la un radio de manele. I-am chemat pe toți din Rockschool să vadă asta. Neuro, pe vremea aceea la Bere Gratis, a vorbit cu cineva de la Rock FM. I s-a răspuns că playlistul e deja făcut. Așa că în afară de Valentin Protopopescu la Radio Cultural, și alti câțiva oameni de radio cunoscuți de mine, tot radioul FM și online românesc nu a acordat nici 30 de secunde pentru un om care nu s-a nimerit acolo trecând cu sacoșele de la piață.

 

Pe Micky îl cunoscusem în ’88, când dădusem probă la formaţia Conex. Era exuberant, prietenos, incredibil de relaxat. Când mergeam pe stradă, mai ales persoanele în vârstă, de mai multe ori remarcasem asta, îl priveau cu o ură de neînţeles pentru mine. La o partidă de bere am văzut un chelner aproape tânăr cum îl înjura printre dinţi şi-l privea de parcă i-ar fi omorât familia.

 

Micky avea părul mare, era îmbrăcat ca un rocker, se purta ca un om liber printre nişte mutanţi. El a ştiut de ce era în stradă. Nu pot să nu mă întreb ce ştia expeditorul celor trei gloanţe, şi pe unde-o fi el acum? Te poţi întâlni cu el pe stradă, îl poţi vedea la televizor? Are o firmă de transport, fiind asociat cu cel ce a condus camionul militar ce a trecut prin mulţime lovindu-l pe Micky, care reuşise să  salveze o fată ce ar fi fost sigur călcată?

 

Hai să scriem aici cele de pe pe piatra lui funerară din Cimitirul Eroilor Revoluţiei: „Mihai Gîtlan, 1970-1989. A strigat jos comunismul şi a oferit flori trupelor din faţa Sălii Dales. A îngenuncheat şi s-a rugat pentru morţii Timişoarei. Era 21 decembrie 1989, ora 17.30. A primit trei gloanţe mortale. Avea 19 ani şi a fost prima victimă a revoluţiei de la Bucureşti. I se spunea Micky Rockerul.“

Definite Rock își face o datorie de onoare și în data de 21 decembrie, la 17.30, vom difuza “Baladă Pentru Fiul Pierdut”, în amintirea lui Micky Rockerul și a tuturor celor care au dat tributul de sânge pentru ca noi să fim ceea ce suntem astăzi. Dumnezeu să-i odihnească!

Share This