Dirty-Shirt-Hard-Rock

Părerea muzicienilor rock români contează peste hotare!

Mihai Tivadar, liderul formaţiei Dirty Shirt, a fost intervievat de prestigioasa revistă franceză Hard Rock cu privire la părerea lui despre genul crossover, care se regăseşte şi în muncă formaţiei autohtone.

Hard Rock Mag este una dintre cele mai citite publicaţii din Franţa şi are reputaţia de a fi foarte exigentă. Pe lângă acest scurt interviu, Dirty Shirt a avut un loc de onoare în acest număr, ultimul album Dirty Shirt, “Dirtylicious”, obţinând o cronică excelentă, notată cu 10/10 şi fiind selecţionat că “albumul lunii”.

Iată ce spun criticii:

“Dirtylicious se impune că apogeul fuziunii între metalul modern şi muzica balcanică, cele 11 piese ale albumului fiind toate hituri, fără excepţie”.

Dirty ShirtDe asemenea, trupa a acordat un interviu amplu de două pagini, iar piesă “Balkanique” a fost inclusă în CD-ul oferit gratuit de revistă.

Noul număr al revistei tratează tema crossover-ului, aşa încât mai mulţi artişti emblematici au fost luaţi la întrebări cu privire la acesta. Alături de muzicieni precum cei de la Skindred, Dog Fashion Disco, Kontrust, Twelve Foot Ninja şi Kultur Shock, s-au regăsit şi cei de la Dirty Shirt, fapt care nu poate decât să ne bucure.

Iată ce răspunsuri a oferit Mihai Tivadar la întrebările din interviu.

Ce reprezintă pentru tine scena crossover (amintiri din acea perioada, albume şi trupe care v-au marcat)?

Crossover-ul reprezintă fără îndoială una dintre cele mai frumoase mişcări rock/metal. Faith No More e una dintre trupele care m-au marcat cel mai mult ca artist. I-am descoperit la începutul anilor 90 în România, imediat după revoluţie, pe o casetă poloneză cumpărată la piaţă. În vremea respectivă, singura posibilitate de a descoperi muzica bună era cumpărând casete piratatate aduse din Polonia. Şi binenţeles, schimburile de casete cu prietenii. De obicei, principalul criteriu de alegere a casetelor era coperta, fără să ai habar ce muzică e acolo. Nu îmi amintesc exact cum am dat de albumul Angel Dust, dar cum l-am ascultat, am devenit fan pe viaţă: o incredibilă originalitate şi libertate artistică, păstrând un sound omogen. Pur şi simplu era ceva incredibil. Ţin minte că pe urmă am căutat timp de doi ani caseta cu albumul care conţinea în bonus piesa “Easy”, imposibil de găsit în vremea respectivă…

Credeţi că în 2015 calea e deschisă pentru un come-back al acestui gen? Credeţi că publicul e mai receptiv în prezent?

Deseori muzica (ca de altfel arta şi moda, în general) evoluează în cicluri şi am văzut multe comeb-back-uri în trecut. Aşa că, de ce nu o revenire a crossover-ului? În orice caz, calitatea muzicii a crescut mult în ultima perioadă (în special datorită mijloacelor de producţie digitală şi circulaţiei informaţiei pe internet), iar publicul a devenit mult mai variat. Astfel, cred că poate fi o perioada propice pentru o revenire a crossoverului.

Aveţi aşteptări speciale privind “Sol Invictus”, ultimult album Faith No More?

Am ascultat primul single “Super Hero” când piesa avea doar câteva sute de vizualizări. Mi s-a părut genială, în stilul inimitabil Faith No More, cu un final grandios. Însă nu am aşteptări speciale pentru album: cred că va fi un album excelent, poate mai experimental decât albumele lor de succes, deoarece sunt liberi să facă ce muzică vor, fiind semnaţi cu Ipecac (notă: casă de discuri condusă de Mike Patton, solistul formaţiei).

Dirty Shirt urmează să urce pe scenă la Rockstadt Extreme Fest, unul dintre cele mai iubite evenimente româneşti dedicate metalului. Aici, Dirty Shirt va cânta alături de grupuri că At The Gates, Moonspell, Ensiferum, Enslaved şi lista poate continua.

Share This