Începând cu mijlocul anilor ’80 şi până la sfârşitul anilor ’90, Reşiţa a dat rockului românesc o serie de trupe valoroase , majoritarea acestora neavând însă posibilităţile necesare pentru a-şi înregistra profesional materialele.

Acestea sunt TRANSROCK (grup înfiinţat de Călin Pop de la Celelalte Cuvinte împreună cu câţiva muzicieni locali), PENTRU VOI (premiul 2 la festivalul de la Turnu Severin 1989), SILEX (premiul 3 la festivalul Posada 1989 şi 1990), RAMSES (premiul 2 la festivalul de la Bacău 1992, premiul 3 la festivalul SamRock 1992, premiul 2 la Festivalul Posada 1992, premiul special pentru voce la festivalul SamRock 1993), EV MORBID, KRATER, ATTIS, NECROTICISM, ARGOTIC şi nu în ultimul rând SCREAMING HEADS, care este probabil cea mai cunoscută formaţie din Reşiţa.

Pentru ca muzica acestor formaţii să nu se piardă definitiv, muzicienii reşiţeni Toni Dijmarescu, Adrian Niţulescu şi Flavius Suciu au înfiinţat proiectul REŞIŢA ROCKS, cu care şi-au propus să înregistreze câteva piese din repertoriul trupelor menţionate. Alături de ei vor participa la înregistrări în calitate de invitaţi diverşi solişti vocali şi instrumentişti de renume naţional. Noile materiale vor fi oferite publicului prin intermediul reţelelor de socializare, în plan fiind însă şi producţia unei compilaţii pe CD. De realizarea întregului proiect grafic se ocupă artistul Radu Damian, cunoscut printre altele pentru colaborarea cu trupa GOODBYE TO GRAVITY pe albumul “Mantras Of War”.

Unul dintre obiectivele de viitor ale proiectului REŞIŢA ROCKS, care se vrea o platformă de lansare şi susţinere a talentelor, este sprijinirea artiştilor şi a trupelor locale. Aceştia vor putea profita de experienţa şi asistenţa celor trei muzicieni implicaţi, având posibilitatea de a-şi promova la rândul lor materialele sub titulatura REŞIŢA ROCKS.

Piesele recent lansate, “Născut din furtună” şi “Evoluţie”, aparţin grupului PENTRU VOI, care a abordat stilul Heavy Metal cu influenţe Iron Maiden, Judas Priest şi Warlock. Grupul a activat între anii 1988 şi 1990, fiind o apariţie inedită pentru acea vreme, când vocile feminine nu erau atât de răspândite în muzica rock. Componenţii grupului au fost Laura Sittner (voce), Remus şi Robert Spiridon (chitară), Ricardo “Rocko” Toma (bass) şi Călin Penda (tobe), formulă ce a înregistrat în 1989 un demo care conţine 4 piese.

Părţile de voce ale actualei versiuni a piesei “Născut din furtună” au fost interpretate de către Dana Borteanu, şi ea originară din Reşiţa. Dana este actriţa şi solistă a Teatrului German de Stat şi colaboratoare a Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara. De-a lungul carierei a fost membră a formaţiilor Pro Musica, Stepan Project, Ultimatum, Arca şi Ramses, grup reşiţean alături de care a câştigat premiul special pentru voce la festivalul SamRock în 1993.

Născut din furtună (feat. Dana Borteanu):

Evoluţie:

Reşiţa Rocks: https://www.facebook.com/resitarocks

Share This