SWALLOW THE SUN este cel de-al treilea headliner anunţat în cadrul Metal Gates Festival. Formaţia este la a doua apariţie în România, prima dată fiind acum 7 ani la Artmania Festival.

Mai sunt câteva abonamente în presale la 120 RON, după care se trece la următoarea categorie de preţ. Puteţi achiziţiona biletele aici: https://metalgates.iabilet.ro/

Swallow the Sun a fost înfiinţată la începutul mileniului de către Juha Raivio, căruia i s-a alăturat la foarte scurt timp Pasi Pasanen (amândoi au cântat în Plutonium Orange). Aceştia au repetat câteva piese, una dintre ele fiind “Through Her Silvery Body”, care a ajuns pe primul lor demo “Out of This Gloomy Light”. În 2001, Markus Jämsen se alătură trupei ca al doilea chitarist, iar Mikko Kotamäki (Funeris Nocturnum) ca vocal. Urmează apoi Aleksi Munter (clape) şi Matti Honkonen (bass), tot de la Funeris Nocturnum.
După înregistrarea demo-ului, se semnează un contract cu Firebox Records, iar în 2003 formaţia lansează albumul de debut, “The Morning Never Came”.

Pe 1 februarie 2005, Swallow the Sun lansează cel de-al doilea album, “Ghosts of Loss”. Single-ul “Forgive Her…” s-a clasat pe locul 4 în Finnish Top 20 în săptămâna lansării şi a rămas în top timp de 6 săptămâni.

În 2006 semnează cu Spinefarm Records şi pornesc într-un mic turneu european. În ianuarie 2007, lansează cel de-al treilea album, “Hope”, care include un cover al piesei “Alavilla mailla” (pe care au tradus-o ca “These Low Lands”), vocea fiind interpretată de Tomi Joutsen, frontman-ul colegilor de la Amorphis. De asemenea, Jonas Renkse de la Katatonia este invitat pe piesa “The Justice of Suffering”.

În septembrie 2008 apare EP-ul “Plague of Butterflies”. În decembrie susţin o serie de concerte în deschiderea celor de la Apocalyptica în Marea Britanie.

Pe 18 mai 2009, toboşarul Kai Hahto, se alătură trupei în locul lui Pasi Pasanen. Următorul album “New Moon” a fost produs de Jens Bogren şi lansat pe 9 noiembrie 2009.

Pe 3 decembrie 2014, Swallow the Sun a anunţat faptul că Kai nu va mai înregistra tobele pe următorul album. Acesta a plecat să îl înlocuiască pe bateristul trupei Nightwish pentru albumul şi turneul din 2015. Juuso Raatikainen l-a incluit pe acesta ca toboşar cu normă întreagă. Pe 13 noiembrie 2015 Swallow the Sun lansează cel mai nou album, “Songs from the North I, II & III”.

Share This