Sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 21:30, grupul Timpuri Noi va reveni în Cluj-Napoca, pentru un concert care va avea loc în Hard Club. Accesul se va face începând cu ora 20:00, iar preţul unui bilet este 30 de lei, acestea putând fi achiziţionate doar de la intrare, în seara concertului.

Trupa Timpuri Noi este simbolul rock-ului romanesc al ultimelor decenii si, in formula actuala, este vocea rockului cu mesaj puternic, elaborat, inteligent si acid! Formată în anul 1983, trupa a fost, până în anul 1991, o trupă underground în toată plenitudinea cuvântului, în special datorită versurilor și subiectelor abordate în piese, considerate subversive de către regimul comunist. Trupa era interzisă la radio și tv, iar cluburile care îi găzduiau riscau să fie închise, după cum spunea Dan Iliescu într-un interviu radio în 1997. După 1989 și căderea comunismului, Timpuri Noi începe să își facă loc în curentul principal al perioadei. Anii 1994 și 1995 sunt cei mai de succes pentru Timpuri Noi, trupa fiind descoperită și apreciata deopotrivă de media și de tineret.

Formația a fost prezentă la toate edițiile festivalului Rock Bucureşti, având onoarea să deschidă recitalurile unor nume importante cum ar fi: Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). În 1995, Timpuri Noi participă la festivalul RockMania, de pe Stadionul Naţional, în care au cântat în deschidere pentru Eros Ramazzotti, Joe Cocker și Rod Stewart. În anul 1997, cu ocazia participării la concursul Decouvertes de Rock a l’Est, alături de 260 de trupe din 23 de ţări est-europene, Timpuri Noi a devenit prima trupă românească care are un videoclip difuzat pe posturile de televiziune internaţionale MCM şi MTV Europe. În total, între anii 1994 şi 1997, Timpuri Noi a susţinut peste 150 de concerte.

Trupa se desparte în anul 2001. Adrian “Artan” Pleşca înfiintează formația Partizan, cu care realizează albumul „Am Cu Ce” în primăvara lui 2002, iar Dan Iliescu formează ZIDD, o trupă în care el cântă vocal și chitară. Partizan se bucura de un succes efemer cu piesa “Fata Mea“, ZIDD rămânând puțin cunoscuți publicului. “Artan” revine la Timpuri Noi în 2004.

În anul 2006, Timpuri Noi se reunesc, ocazie cu care lansează albumul “Back In Business“. Trupa își reia concertele prin cluburi, fiind în continuare o trupă fără un deosebit succes comercial. În 2009, Artan părăsește formația definitiv și pune pe picioare din nou trupa Partizan, împreună cu Răzvan Moldovan și alți doi membri, interpretând melodii din repertoriul Timpuri Noi și creații proprii. Cu un suflu nou, în anul 2010 trupa Timpuri Noi se relansează, iar componenţa actuală a trupei este:
Dan Iliescu – chitara, voce
Felician Sfura – tobe, voce
Alexandru Vâşcan – bass, voce

De la înfiinţarea trupei, Dan Iliescu a fost prezent în Timpuri Noi în calitate de compozitor şi chitarist. Începând cu anul 2011, Dan Iliescu şi-a asumat şi rolul de solist, continuând misiunea muzicală asumată în urmă cu câteva decenii. Pentru cei care nu ştiu încă, Dan Iliescu este compozitorul tuturor hiturilor pe care publicul le ştie atât de bine: Stere, Tanţa, Adeline, Luca, Helga, Bordelul Mov, Catran, Nato, Tata … iar lista poate continua, cu doar câteva excepţii, cu toate albumele scoase de-a lungul timpului de către Timpuri Noi.

Discografie Timpuri Noi:
Formaţii Rock 11 (1998)
Timpuri Noi (1992)
Unplugged (1994)
De Regiune Superior (1995)
Basca Abundenţei (1998)
Lucky Nights Unplugged (2000)
Back In Business (2006)
Deschide-ţi Mintea! (2012)

Share This