După senzaţionalul concert aniversar de 35 de ani care a avut loc în data de Sâmbătă, 6 Noiembrie 2016 în /Form Space (cronica aici: http://definite.ro/celelalte-cuvinte-concerteaza-la-form-space-in-cluj-napoca/), Celelalte Cuvinte revin în Cluj-Napoca, de data aceasta în Hard Club, pentru un concert care va avea loc în data de 8 Aprilie 2017, începând cu ora 21:00. Pentru acest concert, biletele costă 35 de lei și se pot cumpăra în seara concertului, de la intrare. Se pot face şi rezervări pentru bilete, telefonic sau pe pagina Hard Club Cluj-Napoca (prin mesaj), rezervările fiind valabile până la ora 20:30 în seara concertului.

De asemenea, în acelaşi week-end, Celelalte Cuvinte vor concerta în data de Joi, 6 Aprilie 2017, în Hard Rock Cafe Bucureşti (concertul va începe la ora 21:30, iar biletele, cele cu loc la masă în faţa scenei costă 60 de lei, iar cele cu loc la masă în sală şi cele fără loc costă 45 de lei şi pot fi achiziţionate de aici: http://www.iabilet.ro/bilete-concert-celelalte-cuvinte-27291/), iar în data de Vineri, 7 Aprilie 2017, după mulţi ani de absenţă, la Petroşani, în Barock (concertul va începe la ora 21:00, iar bilete costă 30 de lei).

Trupa Celelalte Cuvinte a fost formată în 1977, sub numele de Sonic, la Liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea, de Călin Pop (chitară, voce), Marcel Breazu (chitară bas, voce) şi Leontin Iovan (tobe), toţi trei rămânând membri ai ei până în ziua de astăzi. Participau la “dansurile” din fiecare zi de Sâmbătă, unde cântau cover-uri după trupe cunoscute la acea vreme – Jimi Hendrix, Deep Purple sau Pink Floyd -, dar şi câteva compoziţii proprii. Ei aveau să devină, câţiva ani mai târziu, studenţi la Timişoara, unde li s-au alăturat Radu Manafu (chitară) şi Ovidiu Roşu (sunet), ambii originari din Drobeta Turnu Severin, iar, în 13 Decembrie 1981, la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, debuta Celelalte Cuvinte. La propunerea lui Marcel Breazu si cu contribuţia lui Călin Pop, numele de Sonic a fost schimbat în Celelalte Cuvinte: “cuvintele pe care le rostim ni se par prea puţine pentru a exprima ceea ce simţim“. În scurt timp, Celelalte Cuvinte a ajuns un nume foarte apreciat, mai ales în mediile studenţeşti. Grupul a câştigat o serie întreagă de premii la festivalurile studenţeşti şi a susţinut concerte în principalele centre universitare din ţară, având un succes din ce în ce mai mare la public. A înregistrat la Radio Cluj câteva piese, printre care şi “Iarbă Prin Păr“, care a ajuns pe poziţii fruntaşe în topuri, devenind unul dintre cele mai mari hit-uri din istoria formaţiei şi a rock-ului românesc. La festivalul timişorean “TIM Rock” din 1984, trupa a fost remarcată de actorul Florian Pittiş şi, prin intermediul lui, banda cu înregistrările de la Radio Cluj a ajuns la Bucureşti, unde s-a transformat în prima jumătate a LP-ului intitulat “Formaţii Rock Nr. 8“, album editat de Electrecord, în 1985. Aceasta conţinea patru piese, printre care şi binecunoscuta “Iarbă Prin Păr”, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei.

A urmat, în 1987, primul album întreg al formaţiei, “Celelalte Cuvinte”, care s-a bucurat de un mare succes, conţinând piese ca “La Ceas Târziu”, “Fântâna Suspinelor” sau “Despărţire”. Stilul rămâne acelaşi: rock progresiv, elaborat, cu influenţe din folclorul românesc, cu combinaţii din clasic, preclasic şi arhaic materializate în piese extrem de complexe. Absolvirea facultăţii a adus “grosul” grupului înapoi în Oradea, dar l-a şi dispersat, într-o anumită măsură: Călin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan şi Tiberiu Pop au obţinut repartiţii la Oradea, Radu Manafu la Drobeta Turnu-Severin, iar Ovidiu Roşu la Reşiţa. Distanţele nu i-au împiedicat, însă, să se întâlnească toţi, să repete şi să susţină concerte. În 1989, grupul a participat la festivalul internaţional de rock “Macul Roşu” din Blagoevgrad, Bulgaria, a susţinut concerte şi a participat la numeroase festivaluri în ţară.

După o primă colaborare, în 1986, trupei i se alătură Tiberiu Pop din Zalău la claviaturi, a cărui contribuţie se resimte din plin începând cu albumul “Celelalte Cuvinte II”, înregistrat în 1989 şi lansat în 1990. De menţionat este faptul că piesele care au apărut pe albumele de vinil de mai sus sunt rodul activităţii compoziţionale a grupului din perioda ‘81-‘84. Trupa a acceptat prima apariţie TV imediat după Revoluţie, în Martie 1990, în cadrul emisiunii lui Petre Magdin, “Tele-Top“. A fost prezentat videoclipul piesei “Comoara“.

Stilul albumului “Celelalte Cuvinte II” rămâne similar celui de pe “Formaţii Rock nr. 8” şi “Celelalte Cuvinte I”. Nu acelaşi lucru se poate spune despre “Se Lasă Rău”, album lansat în 1992, când formaţia se afla într-un moment de foarte mare popularitate. Prin “Se Lasă Rău”, Celelalte Cuvinte reuşeşte să surprindă printr-o abordare mult mai agresivă, îndreptându-se spre un speed – thrash care îi aduce atât critici, cât şi noi fani. Stilul poartă, însă, în continuare amprenta tipică a trupei, iar piese ca “Se Lasă Rău”, “Spre Care Rai” şi, mai ales, “Cina Dragonului”  rămân bine primite în concertele trupei până în ziua de astăzi. Cu ocazia apariţiei acestui album, trupa a realizat anul următor clipul video, “Cina Dragonului“, difuzat pe postul de televiziune naţional. În acei ani, grupul şi-a continuat activitatea concertisică: turnee în ţară, concerte, festivaluri rock în Ungaria.

Direcţia mai agresivă, completată pe alocuri de influenţe doom metal, continuă şi pe „Armaghedon”, un album ale cărui texte prezintă un peisaj apocaliptic şi o viziune pesimistă asupra căii pe care merge lumea actuală. Albumul lansat în 1994 se bucură de un succes de amploare.  Ca atare, în 1995, Celelalte Cuvinte a participat la festivalul internaţional “Skip Rock“, de la Bucureşti, alături de grupul german Kreator, din Germania. În acelaşi an, Radu Manafu s-a retras din grup. Profitând de răspândirea tot mai mare a CD-urilor în România, este lansat albumul „Vinil Collection”, o colecţie de piese de pe primele trei apariţii discografice.

1997 vine cu un nou album, „Ispita”, un album cu o concepţie unitară, pe care textele lui Marcel Breazu analizează în profunzime ispitele cu care se confruntă fiinţa umană pe parcursul vieţii sale, de la droguri („Ispita”), până la ispita zborului („Pasărea De Plumb”). Stilul albumului, produs de Alex Perin (Umbra et Imago), este mai mult orientat spre rock-ul progresiv. Din păcate, materialul s-a bucurat de prea puţină promovare şi nu a fost editat pe suport CD, ci numai pe MC, într-un tiraj limitat. Cu acest prilej, din propriile resurse, Celelalte Cuvinte a realizat videoclipul “Pasărea De Plumb“.

În perioada 1997-2000, apariţiile în concert au fost mai rare. În acest timp, s-a lucrat intens la un nou album. Activitatea concertistică a grupului s-a restrâns în principal la cluburi (Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea) şi la câteva apariţii în festivaluri şi concerte în aer liber – la Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Deva, Sighişoara şi Timişoara. La începutul lui 2001, trupa a hotărât să nu mai apară în public până la terminarea şi finisarea înregistrărilor noului album. Acestea au avut loc la sfârşitul anului 2002. Pentru acest material discografic, Celelalte Cuvinte a semnat un contract cu Intercont Music, în 2003. Grupul a revenit în atenţia publicului în calitate de cap de afiş la Festivalul “Top T” de la Buzău, dar şi cu participarea la Festivalul “Maximum Rock”, organizat la Cluj-Napoca. În data de 12 Iulie 2003, trupa Celelalte Cuvinte a susţinut un concert de come-back, la Arenele Romane din Bucureşti, unde a fost întâmpinată cu multă căldură de fani, al căror număr, este, în mod paradoxal, în creştere.

În 2004, este lansat albumul „NOS”, care aduce ca noutate o combinaţie a sonorităţilor clasice, melodioase, regăsite pe primele albume, cu sonorităţi moderne, specifice perioadei. Textele, de această dată, tratează senzaţia de alienare trăită de omul modern într-o lume dominată de tehnologie.

Anul 2006 este marcat de aniversarea a 25 de ani de activitate a trupei, aniversare celebrată printr-un turneu naţional, cu concerte desfăşurate pe o durată de 3 ore, în care s-au interpretat piese din toate perioadele creative ale formaţiei. De asemenea, evenimentul este marcat şi de o reeditare, pe format CD, a primelor trei apariţii discografice, de către casa producătoare, Electrecord, precum şi a albumului „Armaghedon”, acesta din urmă fiind o ediţie limitată, în format digipack, produsă de către ProMusic Production. Cu această ocazie, trupa a susţinut un turneu aniversar, culminând cu spectacolul jucat cu casa închisă în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Luna Octombrie a anului 2008 marchează lansarea unui nou album Celelalte Cuvinte, ce poartă titlul “Stem” şi este editat de casa de discuri TVR Media. Prima piesă a acestei colecţii, “Zmeie“, a beneficiat de un videoclip produs de Doru Ionescu.

În 2009-2010, trupa a continuat seria de concerte prin cluburi, în Bucureşti şi în ţară. Sfârşitul anului 2010 a fost generos cu fanii Celelalte Cuvinte. După întâlniri concertistice cu fanii din toată ţara, Celelalte Cuvinte a sărbătorit “29 de ierni” într-un concert sold-out în The Silver Church, unul dintre cele mai mari cluburi din Bucureşti la acea vreme, dedicat spectacolelor live. Peste 900 de fani au aniversat 29 de ani de carieră a uneia dintre cele mai iubite trupe rock din România, într-un show de peste trei ore.

În cele din urmă, pentru a marca 30 de ani de existenţă, în perioada de îngemănare a anilor 2011 şi 2012, trupa a susţinut un turneu naţional de amploare, de 11 concerte, care a culminat cu un concert de peste 3 ore şi 30 de minute susţinut pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în fata a peste 4000 de spectatori.

În 2013, în data de 18 Octombrie, a avut loc primul concert acustic de la Bucureşti, din cariera de peste 30 de ani a trupei Celelalte Cuvinte. Evenimentul intitulat „Trup şi Suflet” s-a desfăşurat la Cinema Patria, în Buucreşti. Concertul s-a desfășurat cu casa închisă, într-o atmosferă caldă și plină de emoții. Piesele trupei au fost „răstălmăcite” de cei patru muzicieni legendari în variantă acustică, fiind cântate așa cum n-au mai fost auzite niciodată. Trupa a fost chemată la bis de două ori, după un concert ce a durat peste două ore. Călin Pop la chitară acustică, Marcel Breazu la chitară bass, Tiberiu Pop la pian, Leontin Iovan cu un set de tobe special, împreună cu inginerul de sunet Ovidiu Roșu, au vrăjit audiența în cele două ore și jumătate de recital. Tabloul a fost întregit de scenografia creată special pentru conceptul concertului acustic. În 2014 şi 2015, concertul de la Cinema Patria a fost urmat de un turneu național în 14 orașe, iar la finalul anului, în Decembrie, trupa a lansat DVD-ul Live “Trup şi Suflet”, alături de o remasterizare a albumului “Armaghedon“.

În 2016, cei de la Celelalte Cuvinte au sărbătorit 35 de ani de carieră, printr-un concert extraodinar la Arenele Romane din Bucureşti, alături de Conexiuni, în cadrul Campaniei Oamenii Timpului, urmat de un nou turneu naţional.

De curând, casa de discuri Soft Records a reeditat şi remasterizat primul LP al trupei, bonus cu piesele incluse pe “Formaţii Rock #8“, într-un tiraj limitat de doar 500 de CD-uri, fiecare numerotate separat, “aperitivul” acestei reeditări constând în faptul că, pe lângă coperta cu care a apărut LP-ul, este prezentată şi varianta originală a acestuia, cenzurată de opreliştile regimului de tristă amintire (albumul în format digipack poate fi comandat de aici: http://www.mycd.ro/index.php?id_product=3389&controller=product&id_lang=2&search_query=cuvinte&results=11).

În prezent, trupa lucrează la un nou album, aşteptat de fani de peste 8 ani, album care se preconizează a fi lansat în toamna acestui an sau la începutul anului 2018.

Componenţă actuală Celelalte Cuvinte:
Călin Pop – voce, chitară
Marcel Breazu – chitară bass, voce
Leontin Iovan – tobe
Tiberiu Pop – claviaturi, voce
Ovidiu Roşu – sunet, vioară

Discografie Celelalte Cuvinte:
1984 – V/A – Formaţii Rock #8 – vinil, Electrecord
1987 – LP – Celelalte Cuvinte – vinil, Electrecord
1990 – LP – Celelalte Cuvinte II – vinil, mc, Electrecord
1992 – LP – Se Lasă Rău – Vinil, Toji Production
1995 – LP – Armaghedon – mc, CD, Vivo
1996 – LP – Vinil Colection – MC, CD, Electrecord
1997 – LP – Ispita – mc, Zone Records
2004 – LP – NOS – mc, CD, Intercont Music
2008 – LP – Stem – CD, TVR Media
2014 – LP – Trup și Suflet, Live la Cinema Patria – CD/DVD, Bestmusic Records

Share This