În urmă cu 5 ani, în cadrul turneului aniversar care a marcat 15 ani de la lansarea ilustrului album ”Fenomental” (primul album românesc vândut în peste 1.000.000 de copii) Vița de Vie a poposit, spre surprinderea multora, în orașul meu natal: Zalău, în deschiderea concertului prestând trupa în vogă pe atunci Theory of Mind. 5 ani mai târziu, Vița de Vie a aniversat 20 de ani de la lansarea acestui album, printr-un turneu care a cuprins orașele: București, Brașov, Constanța, Iași și Cluj-Napoca. Profitând de faptul că, așa cum am pomenit ieri în cronica de la concertul de lansare al albumului ”Sus” al celor de la Bosquito (pe care o puteți lectura AICI), în tot acel week-end am fost în Cluj-Napoca din pricini universitare, am ales să particip la acest concert.

Pentru rockerii din generația mea, care în anii aceia abia deslușeam cum stă treaba cu rock-ul și metal-ul (eu aveam 12 ani în 1999), ”Fenomental” a constituit o veritabilă revelație, o piatră de hotar prin faptul că suna mai heavy și mai alternativ față de orice alte albume ale trupelor ”comerciale” de rock/metal din acei ani. A fost caseta căreia i-am tocit până la refuz banda la petrecerile trimestriale în care îi aniversam, în sala de clasă, pe colegii născuți în respectivul trimestru. Mulți dintre noi putem afirma fără rezerve faptul că am început să ascultăm rock sau că ne-am definit ca rockeri odată cu lansarea ”Fenomental”-ului. Dincolo de valoarea incontestabilă a acestui album, la modul personal mereu am avut cuvinte de laudă la adresa grupului Vița de Vie, pentru că a știut să își mențină o bună reputație în tot acești 23 de ani, indiferent de felul publicului, având în vedere faptul că sound-ul trupei poate fi catalogat ”greoi” pentru publicul de masă din RomâniaVița de Vie a celebrat, prin acest turneu, alături de fani, 20 de ani de la apariția pe piața muzicală din România a celui mai vândut album al trupei. Lansat în 1999, “Fenomental” este piatra de căpătâi a discografieie formației Vița de Vie, este cel mai bine vândut album al grupului (aproape 1.000.000 de copii) și, totodată, cel mai premiat album Vița de Vie, este albumul care a propulsat Vița de Vie în prima linie a trupelor românești atât prin sound, cât și prin maniera stilistică abordată, este albumul care a reușit să definească Vița de Vie cel mai bine ca trupă în ochii publicului și, nu în ultimul rând, este un album cult, primul disc de aur al unei trupe de rock din România, având că main assets “Basul și cu Toba Mare” și un ambalaj cu totul și cu totul diferit, o cutie de medicamente. Plecând de la premisa că muzică este medicament, pe lângă aspectul ambalajului, inlay-ul acestui album a fost conceput ca o prescripție care conține modul de administrare, compoziție, indicații, contraindicații și reacții adverse, la fel ca orice alt produs farmaceutic de pe piată. Este primul disc românesc înregistrat, mixat și masterizat integral în afara tării (în EssenGermania, înregistrările pentru album durând doar 48 de ore, materialul fiind înregistrat în analog, pe bandă, fără nici un fel de editări ulterioare), cu premii obținute pentru cel mai bun album rock, cel mai bun videoclip și cea mai bună piesă rock (“Basul și cu Toba Mare“), fiind albumul care a pus Vița de Vie în primul eșantion al trupelor românești. Anul acesta, împlinindu-se 20 de ani de la lansarea lui, Vița de Vie a pregătit, pe lângă acest turneu, și o reeditare a acestuia într-o ediție limitată de 300 de unităti numerotate în format vinyl de 180 grame, concretizându-se în același timp în prima apariție discografică în acest format a trupei.

Cu aproximativ 15 minute întârziere față de ora anunțată inițial pentru începere (21:00), pe scenă a urcat trupa locală Carousel – o trupă de rock alternativ/metal/prog şi multe alte influenţe depinzând de povestea pe care fiecare dintre piese o expune. Este pentru a 4-a oară când am ocazia să văd această trupă în decursul a 4 luni, Carousel dovedindu-se a fi una dintre cele mai active prezențe pe scena muzicală clujeană în acest an. Pot spune fără rezerve faptul că acesta a fost cel mai bun concert al trupei, cel puțin între cele pe care le-am văzut eu, atât din punctul de vedere al prestației, cât și din punctul de vedere al sound-ului, remarcându-se faptul că trupa are în acest moment un sunetist propriu. Printre piesele interpretate de Carousel în cadrul acestui concert, s-au numărat: ”Între Maluri” (intro), ”Oglinda”, ”Trădare”, “Piesa Nouă“, ”Prezent”, ”Nu E Loc”, ”Neflux”, ”Război” și ”Remiză” Trupa Carousel s-a format în Noiembrie 2017, în Cluj-Napoca, având ca membrii în acest moment pe Alex Lasc – voce, Paul Badiu – chitară, Tudor Bob – chitară, Horia Ciogu – chitară bass şi Miruna Elena Davidoaie – tobe. Din punct de vedere muzical, Carousel cuprinde riff-uri de chitară puternice pe alocuri sau părţi melodioase şi spaţiale, linii de bas dinamice peste care vin tobele balansate şi în ritmuri compuse pe alocuri. Vocea variază de la melodic curat la scream, toate aceste lucruri dând starea şi firul epic care alternează. Un carusel muzical. Vara aceasta a fost plină din punct de vedere concertistic pentru Carousel, culminând cu participarea în concurs a trupei la festivalul-concurs Posada Rock, unde Carousel a obţinut premiul al II-lea (în valoare de 700 de euro) precum şi premiul UndergroundMusic (constând într-un pachet complet de promovare). Carousel este una dintre acele trupe despre care, dacă se va ține pe poziții, sunt convins că vom auzi de bine pentru mult timp. 

După aproximativ 20 de minute, timp în care pe scenă și-au făcut apariția inclusiv 3 ”infirmieri” și ”asistenți medicali” care au adus suporturi pentru perfuzii (pentru a ilustra câ mai bine întregul concept al albumului ”Fenomental”), rând pe rând au urcat pe scenă Sorin Tănase – tobe, Mihai Ardelean – clape, Cezar Popescu – chitară, Adrian Ciuplea – chitară bass și, în cele din urmă, Adrian Despot – voce și chitară. Și a început să sune ”Fenomentalul”. Rând pe rând, a fost interpretat integral acest album: ”Eu Cu Mine”, ”Fraier ca Tine”, ”Iamma”, ”Cad”, ”Sapa”, ”Cântec Despre un Băiat”, ”Ține Minte”, ”Ce Contează” și ”Neviu”, concertul încheindu-se cu interpretarea piesei de rezistență a albumului, ”Basul și cu Toba Mare”, la care Adi Despot s-a urcat pe bar, interpretând întreaga piesă de acolo, cu consecința faptului de a se lăsa cu o entorsă. Parcă m-am simțit ca la concertul Suicide Silence din The Shelter :). În uralele celor aproximativ 700 de tineri, dintre care cred că jumătate abia dacă erau născuți în anul lansării ”Fenomental”-ului, Vița de Vie a urcat din nou pe scena /Form-ului și a interpretat alte 4 piese de rezistență ale trupei, de data aceasta incluse pe alte albume ale trupei: ”Sunetul Mai Tare”, ”Varză”, ”Luna și Noi” și ”Praf de Stele”.

Pentru mine, acest prilej a constituit, totodată, și o excelentă și de neanticipat ocazie de a mă revedea cu vechi prieteni din liceu, cu unii dintre ei nemaivăzându-mă de peste 10 ani, unul dintre aceștia, cunoscut ca împătimit fan Vița de Vie, venind din Germania special pentru acest concert.

Povestea fără sfârșit Vița de Vie începe în anul 1996, când cinci oameni mânați de dorința muzicii s-au adunat într-o zi să-și unească idealurile. Un an mai târziu, alături de un Despot tănăr și necopt, formația reușește prin albumul „Rahova” să se facă auzită printre trupe ca Holograf sau Timpuri Noi. Cu al doilea album, „Fenomental”, Vița de Vie se instalează pe piața muzicală românească definitiv, și ia naștere legendarul „Basul și cu Toba Mare”. Pe parcursul următoarelor 7 albume, Vița de Vie evoluează cochetând cu diverse genuri muzicale, de la alternative la rapcore, nu metal, jazz, reggae și acoustic. În aventura sa muzicală, a colaborat cu artiști de seamă precum K-gula, Ganja, Paraziții și Șuie Paparude în scopul lor de a ridica muzica trupei la un alt nivel artistic prin stiluri îndrăznețe și abordări inovative. Hit-uri consacrate, precum “Basul și cu Toba Mare”, “Sunetul Mai Tare”, “Praf de Stele”, “Varză”, “Beat Mort” și “Hai-hui” sunt adesea întâlnite în concertele marca Vița de Vie, mereu live, mereu oferind publicului o prestație de excepție prin sunetul lor, carisma și abilitățile nesămuite în muzica proprie cu care ne încântă de fiecare dată. Decibelii nu ating niciodată cote alarmante în concertele Vița de Vie, cu cât mai tare cu atât mai bine, sunetul de calitate îmbracă urechile fanilor într-un veșmânt al energiei și al emoției pure, unde fiecare notă se unduiește cu ușurință și contribuie la un tot unitar unic spre satisfacerea totală a publicului însetat de artă.

Vița de Vie este o formație de rock alternativ, cu influențe rap, hardcore, jazz și reggae) formată în anul 1996. Primul album al trupei, “Rahova“, a fost realizat și lansat în anul 1997. Cel mai recent album al trupei. numit ”Șase (-)” a fost lansat în data de 27 Octombrie 2018, la Arenele Romane din București. În data de 6 Decembrie 2019, Vița de Vie va lansa albumul live ”În Corzi”, care, de fapt, este mega producția din cadrul Festivalului Awake 2018, când Vița de Vie a concertat alături de Filarmonica de Stat Târgu Mureș, condusă de Remus Grama. Înființată în 1996, formația înregistrează primul demo în studioul lui Adrian Ordean, ocazie cu care grupul a fost botezat Vița de Vie de către acesta. În 1997 este lansat albumul de debut, „Rahova”, sub egida casei de discuri Zone Records. În 1998, formația, aflată încă la început de drum, ia parte la Turneul Hollywood Rock Tour, alături de deja consacratele Holograf și Timpuri Noi. În 1999, Vița de Vie dă marea lovitură pe piața muzicală românească prin lansarea albumului „Fenomental”, pe casetă audio și al videoclipului piesei „Basul și cu Toba Mare”. Albumul este reeditat un an mai târziu în format CD, conținând și videoclipul piesei de rezistență. Tot în anul 2000, este lansat videoclipul “Vino la Mine”, iar Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație, acordat de Revista Bravo. Împreună cu Timpuri Noi, este lansat albumul „Lucky Nights Live”. Albumul „Exxtra” este lansat în anul 2001, alături de videoclipurile pieselor “Sunetul Mai Tare” și “Liber”. Albumul cuprinde colaborări cu Șuie Paparude (pentru piesa “Zboară”), Paraziții (pentru „Beat Mort”), Ganja și K-Gula (pentru “O Noapte”). Piesele au influențe rap, în special la nivelul limbajului, pe coperta CD-ului fiind scris avertismentul «ATENȚIE – Conține cuvinte tari». În 2002, formația primește Premiul UPFR pentru «Cel mai bun album alternativ», respectiv albumul „Exxtra”. Este lansat albumul „Doi” și videoclipul piesei “Visare”, iar în anul 2003 apar videoclipurile  pieselor “Varză” și “Totata”. În 2004, formația lansează albumul „9704” cuprinzând cele mai bune piese de pe primele 4 albume și o piesă nouă intitulată „Îmi Pasă”, pentru care înregistrează și un videoclip. Vița de Vie primește premiul «MTV Best Live», performanță repetată și un an mai târziu, în 2005. În August 2005, trupa a concertat pro bono (gratuit) la Festivalul FânFest de la Roșia Montană, în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”. Vița de Vie se implică în campania socială „Deschide-ți inima” împotriva discriminării persoanelor afectate de virusul HIV, în 2006, iar în 2007 are loc lansarea albumului „Egon” și campania „Îmi pasă” pentru Asociația UpDown. Este înființată casa de discuri VdV Music. Albumul „Fetish”, distribuit în colaborare cu Gazeta Sporturilor, a beneficiat de un concert de lansare pe 25 Martie 2010. În 7 Aprilie 2012, Sorin Dănescu, clăparul și co-fondatorul trupei, părăsește trupa, la nici două săptămâni de la concertul aniversar susținut la Opera Națională. Vița de Vie lansează “Acustic”, în anul 2013, un material ce cuprinde cele mai cunoscute piese ale trupei, reorchestrate într-o manieră neobișnuită, mergând uneori până la clasic, jazz sau bossanova. Așa cum am amintit în chiar prima propoziție din această cronică, in anul 2014, Vița de Vie a sărbătorit alături de fani împlinirea a cincisprezece ani de la lansarea celui mai bine vândut album – “Fenomental” – printr-un turneu național ce s-a încheiat în Octombrie cu un concert de proportii susținut la Arenele Romane din București, la care au participat peste 3000 de oameni. Anul 2016 a fost pentru Vița de Vie un prilej de mare sărbătoare. După aniversarea de 20 de ani, din 20 Februarie, cu Arenele Romane pline ochi, trupa a menținut, în continuare, starea de sărbătoare la cote înalte: în 29 Octombrie, a lansat prima parte a albumului “ȘASE“, “Șase(+)“, printr-un spectacol impresionant la Arenele Romane. Din nou la Arenele Romane, care se pare că a devenit un fel de loc de-al casei pentru Vița de Vie, trupa a lansat ceea ce, deocamdată, este cel mai recent album discografic al trupei, respectiv partea a doua a albumului “ȘASE“, “Șase(-), în data de 27 Octombrie 2018. În data de 6 Decembrie 2019, Vița de Vie va lansa albumul ”În Corzi“, care de fapt este înregistrarea concertului pe care trupa l-a susținut în cadrul Awake Festival 2018 alături de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, sub bagheta dirijorului Remus Grama.

Componența actuală Vița de Vie:
Adrian Despot – voce, chitară;
Cezar Popescu – chitară;
Adrian Ciuplea – chitară bass;
Mihai Ardelean – clape;
SorinPupeTănase – tobe (co-fondator).
Discografie Vița de Vie:
Rahova” (1997);
Fenomental” (1999);
Exxtra” (2001);
Doi” (2002);
9704” (best of, 2004);
Egon” (2007);
Fetish” (2010);
Acustic” (2013);
Șase(+)” (2016);
Șase(-)” (2018);
”În Corzi” (2019) (înregistrarea concertului pe care Vița de Vie l-a susținut în cadrul Awake Festival 2018 alături de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, sub bagheta dirijorului Remus Grama)
Autor: Tudor Bolgar

 

 

Share This