Pentru a întregi cum se cuvine un week-end cu concerte în fiecare seară, fiecare cu un specific aparte (despre concertul Dirty Shirt + E-An-Na, puteţi citi o cronică aici: http://definite.ro/cronica-de-concert-dirty-shirt-si-e-an-na-in-form-space-cluj-napoca/), iar despre concertul 1000mods + RoadkillSoda puteţi citi o cronică aici: http://definite.ro/cronica-de-concert-1000mods-si-roadkillsoda-in-the-shelter-cluj-napoca/), am ales să îmi închei week-end-ul pe gusturile mele, pe ritmuri de black metal (mai mult sau mai puţin cu influenţe), în compania trupelor Syn Ze Şase Tri şi Ashaena. Un al treilea motiv irezistibil al prezenţei mele l-a constituit curiozitatea legată de noul Flying Circus, care a fost inaugurat cu această ocazie. De toate acestea, s-au ocupat Live Nation Promotions, care au devenit în scurt timp cei mai activi organizatori de concerte în Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Într-o seară în care Cluj-ul a fost luat cu asalt de lume venită să urmărească meciul de fotbal România – Danemarca, în jur de 150 de omuleţi am găsit de cuviinţă să încheiem week-end-ul odată cu inaugurarea noii locaţii a Flying Circus Pub-ului (str. Universităţii nr. 3), situat în amplasamentul fostului Cinema Arta, în apropierea librăriei Diverta Universităţii. Primitor şi mai spaţios decât precedenta locaţie (în sensul că, deşi sala de concerte este mai mică, noul Flying Circus dispune de un lounge mai extins), cu aceleaşi preţuri, dar cu o gamă de băuturi mai diversificată, Flying-ul promite să redevină un spaţiu de promenadă pentru Cluj-ul nocturn, mai ales când toate detaliile logistice urmează să fie adaptate noilor condiţii. Personal, deja aş putea spune că mă simt mai confortabil în noua locaţie decât în precedenta.

În jurul orei 21:00, cu o neglijabilă întârziere de doar 15 minute, pe scenă a urcat Ashaena, trupă fondată în anul 2006, în Bârlad, de fraţii CosminHultanu” şi AlexandruStrechiaDuduc. Relocată la Cluj-Napoca din anul 2013, aş putea spune că este un hazard promiscuu faptul că nu am reuşit să văd această trupă până acum … însă niciodată nu este prea târziu, aşa încât am avut ocazia să înregistrez 3 premiere în această seară – mai rar aşa ceva! În mod regretabil, lumea este tentată să asocieze trupa Ashaena cu folk / viking-ul metal care i-a consacrat în anii tinereţii, aşa încât am fost surprins să aud sonorităţi mult mai orientate înspre un pagan black metal destul de bine lucrat la capitolul conceptual şi muzical, poate mai puţin efervescent sub aspect vizual. Într-o simbioză apropiată de perfecţiune cu muzica, versul introspectiv te mânează să cauţi şi să cercetezi întru menţinerea vie a memoriei strămoşilor noştri daci. De altfel, însuşi numele trupei trasează edificator mesajul acesteia, “Ashaena” fiind denumirea folosită de sciţi pentru desemnarea Mării Negre. Traducerea literară a termenului ar fi “albastru închis”, “misterios”, “adânc”, “profund”. Influenţele trupei nu se rezumă doar la mitologie, ci merg mână în mână cu elemente de folclor, îmbinate în maniere ciudate într-un păgân black metal cu destule elemente de progressive.

Încă din anul de naştere a trupei, CosminHultanuDuduc a început să compună primele piese pentru ceea ce avea sa devină, în anul 2009, primul album al trupei, “Cei Născuţi Din Pământ” (înregistrat în anul 2008, în studioul Negură Music din Timişoara), piese care s-au concretizat iniţial într-un demo tape purtând chiar numele albumului, în anul 2006. În anul 2013, a urmat lansarea albumului “Calea“, cel de-al doilea şi, momentan, ultimul al trupei. De-a lungul anilor, Ashaena a avut ocazia să împartă scena cu trupe binecunoscute din străinătate (Finntroll, Eluveitie, Arkona, Melechesh, Katamenia, Agathodaimon sau Korpiklaani) şi din ţară (Bucovina, Negură Bunget, Dordeduh, God, Krepuskul, Magica, Bucium etc.)

În ceea ce priveşte concertul, prestaţia trupei a fost corectă din punct de vedere tehnic, fără scăpări, cu un instrumental destul de bine lucrat. Unele scăpări au fost pe partea de sonorizare, unde chitările s-au auzit cu întreruperi distorsionate uneori. Per total, prestaţia trupei Ashaena a fost o plăcută surpriză, trupa fiind bine aleasă pentru a deschide seara. Drag mi-a fii să-i revăd!

Componenţa actuală a trupei Ashaena este:

CosminHultanuDuduc – chitară, voce;
AlexVrancuVrânceanu – chitară, voce;
Marius Gabrian – chitară bass;
AlexandruStrechiaDuduc – tobe.
Playlist Ashaena:
1. Tapae 87;
2. Crăpat di Cer;
3. Întunecat;
4. Spirit – Săgeată;
5. Calea;
6. Zbor Însetat;
7. Ţărână şi Sânje;
8. Moş Urs.

Comeback-ul trupei Syn Ze Şase Tri este, probabil, vestea anului în metalul românesc pentru mine. Syn Ze Şase Tri este trupa mea preferată de metal extrem din România, unică prin maniera elegantă şi rafinată în care combină elemente aparent discrepante black metal-ului: de la hard and heavy, la progressive, la symphonic, chiar la folk / viking, elemente care construiesc o eleganţă deosebită într-un stil muzical caracterizat de brutalitate pe toate fronturile.

Cântarea a cuprins un show extins, cu treceri prin toata discografia trupei, dar si cu piese de pe al patrulea album (“Solul Zeilor“) , prevăzut să apară anul acesta, prin care trupa şi-a prezentat şi noua componenţă. “Elementele” clujene s-au dovedit, fără echivoc, a fi un plus de valoare şi de consistenţă adus trupei, în special prin toboşarul Florin Gheorghiţă, care a oferit un spectacol realmente ireproşabil în regim de tehnică / viteză în spatele tobelor, impecabil sub aspectul “feeling”-ului. Mai greu dezmorţit la început, publicul s-a animat destul de puternic după primele piese, la îndemnele lui Corb.

Apărută în anul 2007, cu intenţia de a promova prin intermediul muzicii şi imaginii cele mai frumoase, întunecate, şi, în multe cazuri, sângeroase poveşti, fragmente din istorie, basme şi obiceiuri folclorice din vasta, mistica şi bătrâna cultură românească din precreştinism, Syn Ze Şase Tri a lansat, până în prezent, doar albume full length, anume: “Între Două Lumi” (2011), “Sub Semnul Lupului “2012) şi “Stăpân Peste Stăpâni” (2015), toate 3 produse de italienii de la Aural Music, pregătindu-se pentru lansarea, în toamna acestui an, a unui nou album, care se va intitula “Zăul Moş“. Printre cele mai importante momente din existenţa trupei, bulversată de schimbări de componenţă, se numără: deschiderea concertelor trupelor Lord Belial, Graveworm, Benediction şi Holy Moses, în anul 2008; prezenţa pe afişul festivalului OST Fest 2012, alături de nume precum: Manowar, Motley Crue, Motorhead, Europe, Dimmu Borgir, Megadeth, Overkill, W.A.S.P., Exodus, Trooper, Lake Of Tears, HolyHell, White Walls, Mystery, Tiarra, Metrock, Psychogod, Armies Of Enlil, Desant, Reborn, Infected Rain, Finsterforst, WarChant, Claymore, Thornafire, Steelborn, Gothic, Addiction, Incipient, Khors, Shifting Sands, Voodoo şi Core Red); în acelaşi an, un turneu prin România şi Bulgaria; în 2013, un turneu european cuprinzând concerte în Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania şi România; în 2016, concert în deschiderea trupelor Dark Funeral şi Carach Angren.

Fiţi pe fază, pentru că Syn Ze Şase Tri sunt puşi pe fapte mari în acest an! În materie de concerte, deocamdată au confirmate următoarele date:

12 Aprilie 2017 – Kruhnen Musik Halle, alături de Mayhem, Inferno şi Indian Fall;
18 Mai 2017 – Arad – Club Flex, alături de Abstract (Slovacia) şi Horizon Of The Mute (Finlanda);
19 Mai 2017 – Timişoara – Club Daos, alături de Abstract (Slovacia) şi Diseased Mind (Oradea);
20 Mai 2017 – Petroşani – Barock, alături de Abstract (Slovacia);
21 Mai 2017 – Râmnicu Vâlcea – Aby Stage Bar, alături de Abstract (Slovacia);
22 Iunie 2017 – Sibiu – Oldies Pub (invitaţi în cadrul Finalei Naţionale Wacken Metal Battle Romania 2017);
22 Septembrie 2017 – Bratislava (SK) – Fuga Music Club;
23 Septembrie 2017 – Kosice (SK) – Collosseum Club;
6 Octombrie 2017 – Bucureşti – Club Fabrica (în cadrul Psychosounds Fest 2017, alături de Bucovina, Velian, Neurosphere, Etheric, Dark Aeclipse şi alte trupe care urmează să fie confirmate pe parcurs).
Componenţa actuală Syn Ze Şase Tri:
 
Florin CostăchiţăŞuier” (voce) (An Theos, Eternal Fire, Ka Gaia An);
Alex Mihai “Corb” (voce, chitară) (ex-Staccato, ex-Negură Bunget);
Istvan LenyelMoş” (chitară) (Opus Ruina, ex-Stormbridge);
Florin GheorghiţăDor” (tobe) (Malpraxis, Charnabon, ex-Prohod, ex-Necrovile, ex-Sincarnate).
Playlist Syn Ze Şase Tri:
1. Stăpân Peste Stăpâni;
2. Vatra Strămoşească;
3. Faurul Munţilor;
4. Scrijelit În Piatră;
5. A Vieţii Roată;
6. Nemuritor şi Veşnic;
7. Sub Semnul Lupului;
8. Solul Zeilor;
9. Străjerul Timpului;
10. În Gerul Iadului;
11. A Vremii Rânduială;
12. Ziua Din Urmă (prima piesă compusă de Syn Ze Şase Tri);
13. Înaripat şi Împietrit.

Autor: Tudor Bolgar

Share This